5 destinacija koje najradije biraju Evropljani kada žele da se osame tokom odmora

Neke od destinacija koje su se pokazale posebno interesantnim ove godine su, čini se, do sada nedovoljno istražene. Upravo to ih i čini posebno atraktivnim za turiste koji žele da izbegnu gužve

Prva godina nakon pandemije, kada manje-više ne važe onako stroga pravila putovanja, čini da mnogi američki, ali i turisti iz drugih zemalja putuju bez opterećenja. Destinacije koje su, posebno turistima iz Amerike omiljene uglavnom se nalaze na evropskom tlu. I stanovnici zemalja Evrope rado biraju destinacije na Starom kontinentu.

- Najpopularnije destinacije su u Italiji, Francuskoj i Grčkoj – izjavio je za CNN Dolev Azaria, osnivač kompanije „Azaria Travel“, sa sedištem u Njujorku, dodajući da rekordno visoku potražnju beleže destinacije poput ostrva Amalfi i Kapri, Toskane i Francuske rivijere, te Sen Tropea i ostrva Mikonos.

Primetno je da mnogi turisti žele da posete destinacije na kojima nema tako mnogo posetilaca. Zato ih upućuju na Bali i Indoneziju, recimo. Ništa manje nije interesantno ni ostrvo Korzika, ali i destinacije u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Neke od destinacija koje su se pokazale posebno interesantnim ove godine su, čini se, do sada nedovoljno istražene. Upravo to ih i čini posebno atraktivnim za turiste koji žele da izbegnu gužve.

Camargue, Francuska

Donekle divlji region, Camargue se može pohvaliti pustim plažama, kojima lutaju beli konji.

- U ovoj regiji nije gužva, a ima i veoma, veoma dugih plaža, tako da i u jeku letnje sezone turisti mogu da se osame, ako to žele – rekla je Mariane Fabre-Lanvin, suosnivač proizvođača francuskih organskih vina „Soyleil Win de Bonte“.

Smeštaj se ovde može naći i u rustičnim kolibama na farmi bikova i konja, ali i finim hotelima sa pet zvezdica.

Alentejo, Portugalija

Daleko od gužve, Alentejo se neretko naziva i „najbolje čuvanom tajnom Evrope“. Uz plažu dugu skoro 45 kilometara, turistima nudi i odlično vino i gastronomske specijalitete, mahom bazirane na morskim plodovima.

Izuzev po neverovatnim plažama, Alentejo je poznat i kao najveći proizvođač vina u zemlji, te po odlično označenim pešačkim stazama u celom Portugalu.

Costa de la Luz, Španija

Tokom letnje sezone beleži se značajan broj turista na mediteranskim plažama u blizini Barselone i u regiji Kosta del Sol. Ali turisti kojima se baš i ne dopadaju gužve, mogu da posete Kosta de la Luz, regiju koja izlazi na Atlantik.

U blizini granice sa Portugalom, na potezu između Tarife i reke Gvadijane proteže se obala duga oko 120 kilometara. Odsustvo gužve i prijatne temperature i u toku letnjih meseci, čine je odličnim izborom za odmor u pravom smislu te reči.

Eolska (Liparska) ostrva, Sicilija, Italija

Arhipelag koji mami ljubitelje osame, u velikoj meri se razlikuje od turistički vrlo rabljenih ostrva Kapri i Amalfi. Čine ga sedam ostrva vulkanskog porekla, koji su nanizani poput biserne ogrlice u vodama Tirenskog mora.

Turisti biraju ova ostrva najpre zbog aktivnog odmora i činjenice da nisu tako blizu kopnu. Poseta vulkanu Stromboli sa vodičem jedna je od aktivnosti koja privlači pažnju ljubitelja avanture. Na pojedinim ostrvima u arhipelagu nije dozvoljen saobraćaj, već se za prevoz tereta koriste magarci, što ostrva čini još zanimljivijim turistima.

- Savršena su destinacija za potpuno opuštanje, treking i velnes, ali su i raj za ljubitelje vina i zavisnike od hrane – rekao je Dario Ferante, koji vodi sajt „Absolute Sicilia“.

Foto: shutterstock

Zadar, Hrvatska

Za razliku od najposećenijih hrvatskih destinacija, poput Dubrovnika, Splita i ostrva Hvar, Zadar najčešće posećuju turisti koji žele da izbegnu gužvu.

- Jadranska ostrva Silba i Olib u zadarskom arhipelagu bez automobila imaju fantastične plaže, koje izgledaju skoro kao karipske – rekao je Alan Mandić, iz turističke agencije „Secret Damatia“, dodajući da turisti čak mogu i da ostanu u svetioniku na zapadnom rtu Dugog Otoka.

Poluostrvo Pelion (Pilion), Grčka

Poznato je da Grci često odmaraju upravo u svojoj zemlji, što i nije čudno kada se uzmu u obzir spektakularna obala kojom se zemlja može pohvaliti i planine. I dok turisti iz drugih zemalja najradije posećuju plavo-beli Mikonos ili Santorini, Grci radije biraju poluostrvo Pelion.

Bujno zelenilo koje okružuje zaliv, prošarano je piktoresnim priobalnim i planinskim selima, u kojima se mogu isprobati odlični gastronomski specijaliteti na svakom koraku. Iako postoji mnoštvo plaža, posebno se izdvajaju Milopotamos i Fakistra. Ušuškane u prirodnim zalivima na obalama Egeja, turistima nude pravi užitak.

(Ona.rs)