Poznat i kao "Grad kafe", ovaj italijanski grad je izuzetno bogat atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiv je podatak da u Trstu postoji čak i Univerzitet kafe

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Smešten na značajnoj strateškoj tački, Trst je oduvek bio interesantan. Tim pre što je tokom proteklog veka za mnoge naše turiste bilo sasvim uobičajeno otići na kafu u ovaj italijanski grad.

Istorija Trsta vraća nas milenijumima unazad. Ipak, najznačajniji period za razvoj grada bilo je doba vladavine Habzburškog carstva.

Pripojen je Italiji 1920. godine, kada i gubi značaj u ekonomskom i kulturnom smislu, da bi tokom Drugog svetskog rata bio upamćen kao jedini italijanski grad u kome je postojao koncentracioni logor, ističe „Trieste-tourism“.

Danas Trst rado posećuju mnogi turisti.

Poznat je po brojnim velelepnim građevinama i odličnoj gastronomskoj ponudi.

Grad kafe

Još u vreme kada je Trst funkcionisao kao slobodna luka, grad postaje poznat po kafi. Slobodno se može reći da je kafa deo duha i šarma ovog italijanskog grada.

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Poseban ugođaj je ispijanje kafe u nekom od istorijski značajnih ugostiteljskih objekata. Osnovan daleke 1825. godine, „Tommaseo“ se smatra najstarijim kafićem u Trstu. Smešten na istoimenom trgu, bio je čest izbor mnogih čuvenih putnika koji su posećivali ovaj italijanski grad, navodi „Discover-trieste“.

Duh grada i uživanje u fenomenalnom ukusu tršćanske kafe nude i mnogi drugi kafići. Zanimljiv je podatak da u Trstu postoji čak i Univerzitet kafe.

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Iznenađenja u Trstu ne manjka

Gde god se osvrnete, naići ćete na neku atrakciju. Neoklasična zdanja, šetnja šarmantnim trščanskim ulicama ili poseta dvorcima u okolini, tek su neke od aktivnosti omiljene turistima.

Bazilika Santa Marija Mađore, u čijoj blizini se nalazi starija crkva posvećena Svetom Silvestru, predstavljaju jednu od atrakcija Trsta. Nedaleko od njih nalaze se i ostaci antičkog pozorišta, izgrađenog tokom prvog veka.

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Ništa manje velelepna nije ni gradska tvrđava San Đusto, ispod čijih zidina se nalazi i istoimena katedrala, ističe „Italyheaven“.

U neposrednoj blizini grada nalazi se i dvorac Miramare, odakle se pruža fenomenalan pogled prema Jadranskom moru. Izgrađeno tokom 19. veka, ovo zdanje je karakteristično po kemenu bele boje iz Istre, od koga je sagrađen.

(Ona.rs)