Upoznajte bolje Srbiju: 5 predloga za putovanja za Dan državnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planine i banje su najčešći izbor u tom slučaju, iako u Srbiji ima i gradova koje treba bolje upoznati

Tara / Foto: Ivan Strahinić

Prilika za upoznavanje lepota koje nudi naša zemlja uvek ima. Jedna od njih je i u toku praznika, koji se obeležavaju neradno.

Mnoge porodice se baš zato za Dan državnosti Republike Srbije, koji se obeležava svake godine 15. februara odlučuju za kraće izlete i predah na nekoj od destinacija u Srbiji.

Foto: Nikola Tomić

Planine i banje su najčešći izbor u tom slučaju, iako u Srbiji ima i gradova koje treba bolje upoznati.

1. Tara

U zapadnom delu Srbije nalazi se, prema mišljenju mnogih, jedna od najlepših planina. Za razliku od mnogo urbanijeg Zlatibora, u čijoj se blizini nalazi, Tara je odličan izbor za posetu u svako doba godine.

Foto: Rina

Brojne zaštićene biljne i životinjske vrste obitavaju na području Nacionalnog parka Tara, dok su vidikovci kojima se ova planina može pohvaliti, u najmanju ruku fascinantni.

2. Topola

Lepa je mala varoš Topola, pisao je naš pesnik, Dobrica Erić sa pravom, opisujući vašar po kome je ova šumadijska varošica nadaleko poznata.

Foto: Rina.rs

Mauzolej porodice Karađorđević i celokupan muzejski kompleks na brdu Oplenac iznad Topole, čine posetu ovoj destinaciji posebno interesantnom. Ako se tome doda i mogućnost uživanja u čuvenim šumadijskim specijalitetima, onda je dobar provod zagarantovan.

3. Fruška Gora

Poznata i kao Mala Sveta Gora, zbog prisustva brojnih srpskih srednjevekovnih manastira, jedna od ostrvskih planina u našoj zemlji i te kako ima šta da ponudi posetiocima.

Na njenom području nalazi se i Nacionalni park, ali i brojne atrakcije, koje treba bolje upoznati.

4. Sokobanja

Jedno od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji odličan je izbor za kraći odmor ljudi, koji žive u urbanim područjima.

Foto: Ivan Strahinić

Uživanje u čistom vazduhu banje smeštene između planina Ozren i Rtanj je zagarantovano. Izuzev Soko Grada, koji se nalazi u blizini, krase je i lepo uređena pešačka zona i isto tako lepo uređeni parkovi.

5. Niš

Možda niste razmišljali u tom pravcu, ali jednom kada posetite ovaj grad na jugu naše zemlje, razumećete zašto je na ovoj listi.

Niš / Foto: Shutterstock

Grad na čijoj teritoriji su rođeni neki od čuvenih rimskih imperatora, poznat je i po tvrđavi, Kazandžijskom sokačetu i srdačnim meštanima.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Ona.rs)