Okomite litice planina Ovčar i Kablar nadvisuju Srpsku Svetu Goru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev po manastirima, ovo područje naše zemlje poznato je i po lekovitim vodama Ovčar banje

Foto: RINA

Zbog brojnih manastira koji se nalaze na relativno maloj površini područje Ovčarsko-kablarske klisure poznato je i kao Srpska Sveta Gora.

Klisura je oko 20 kilometara udaljena od Čačka i nadvisuju je okomite litice planina Ovčar i Kablar.

Smatra se da je 710 metara najveća dubina ove klisure, koja je duga oko 20 kilometara i, pored ostalog, karakterišu je i meandri reke Zapadne Morave, navodi “Wikipedia”. Zahvaljujući branama, na reci su formriana i dva veštačka jezera. Izuzev po manastirima, ovo područje naše zemlje poznato je i po lekovitim vodama Ovčar banje.

Dva sveta mesta

Ukupno je deset srpskih srednjovekovnih manastira smešteno na području Ovčarsko-kablarske klisure, kao i dva sveta mesta.

Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedno od njih je crkva Savinje, koja je posvećena Svetom Savi. Smeštena je u udubljenju u steni, na strmim padinama planine Kablar i poznata je po tome što u njenoj blizini postoji i izvor vode, ističe “Turizamcacak”.

Foto: RINA
Upravo u neposrednoj blizini tog izvora, čije vode vernici posećuju jer pomažu u lečenju vida i glavobolje, 1938. godine podignuta je i crkva posvećena Svetom Savi. Tokom praznika, u njoj se vrši i bogosluženje.

Drugo sveto mesto u Srpskoj Svetoj Gori je pećina nazvana Kađenica. Prema predanju, u vreme Hadži-Prodanove bune u prvim decenijama 19. veka u toj pećini je sklonište pronašao narod tog kraja. Budući da su ih Turci otkrili, surovo su ih ubili, stavivši granje i slamu na sam ulaz u pećinu, koje su kasnije zapalili. U spomen na taj nemili događaj, budući da su se ljudi ugušili od kada, odnosno dima, pećina je nazvana Kađenica. U joj danas postoje dva sarkofaga od kamena i Hristovo raspeće.

Neki od najznačajnijih manastira Sprske Svete Gore

Od ukupno deset manastira na ovom području, pet njih se nalazi na desnoj, a pet na levoj strani reke Morave.

Pored toga što se u njemu zamonašio blaženopočivši patrijarh srpski Njegova Svetost gospodin Pavle, manastir Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri poznat je i po Blagoveštenskom jevanđelju, jednoj od najstarijih knjiga, koja je nastala 1372. godine.

U blizini je i manastir Ilinje, za koji se samo zna da je na temeljima nekadašnjeg manastira podignut 1938. godine.

Budući da je prvobitna crkva, koja je bila posveećna Svetom Jovanu, potopljena prilikom gradnje brane, izgrađen je novi manastir Jovanje, u kome se čuvaju i dve prestone ikone iz 1850. godine.

Najstariji među manastirima Srpske Svete Gore je Nikolje. Istorija beleži da je utočište u njemu pronašao svojevremeno i srpski knjaz Miloš Obrenović, a u manastiru se čuva i Karansko jevanđelje, napisano u 17. veku.

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Ona.rs)