8 najboljih plaža Evrope: I nijedna se ne nalazi u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fokus prilikom izbora najboljih evropskih plaža stavljen je na prirodu i pejzaž, a odmah zatim i na aktivnosti koje su na plažama dostupne

Foto: Pixabay

Godinama unazad se mnoge plaže u Grčkoj ističu kao najlepše u Evropi. Međutim, njih ipak nema na ovoj listi, koliko god to čudno zvučalo.

Prilikom izbora najlepših plaža u Evropi, "Visiteurope" se rukovodio nečim drugim.

Pažnja je usmerena najpre na pejzaž i jedinstvenu prirodu, ali i na mogućnost zabave i aktivnosti na odabranim plažama, pa lista 8 najboljih plaža u Evropi izgleda ovako:

1. Plaža Sinemorec

U Burgasu, na obalama Crnog mora, koje se nalazi u blizini bugarske granice sa Turskom, posetioci mogu uživati na dve plaže. Jedna od njih nastala je u blizini prirodnog ušća reke Veleka u more. Upravo tu se nalazi i granica Nacionalnog parka Strandzha.

Područje je posebno atraktivno za ljubitelje divljih životinja, koje obitavaju u pomenutom parku.

2. Sonderho Fano

Možda najbolje čuvana tajna u Danskoj, ostrvo Sonderho Fano je idealno za odmor i uživanje u miru. Posetioci se mogu opustiti u idiličnoj prirodi, a plaža ostrva je posebna priča.

U vreme oseke je neverovatno široka i nudi mogućnost šetnje prema Severnom moru. Kolika je njena širina jasno govori i podatak da se na određenim deonicama čak može koristiti automobil.

3. Santa Đulija

Na francuskom ostrvu Korzika nalazi se dragulj u vidu plaže Santa Đulija. Okružuje je šuma borovine, a prekrivena je belim peskom, nalik karipskom. Tirkizno plavo more upotpunjuje ambijent.

Foto: Pixabay

Ovde su dostupne i brojne aktivnosti, poput vožnje kanua ili jedrenja na dasci.

4. Rabbit plaža

Jedna od plaža italijanskog ostrva Lampeduza izdvaja se u odnosu na mnoge. Smatra se jednom od retkih lokacija na području čitavog Mediterana, na kojoj se mogu videti kornjače Caretta caretta, koje na njoj polažu jaja.

Dostupna je samo sa morske strane, pa je i putovanje do ove plaže dovoljno atraktivno.

5. Kurska prevlaka

Neretko karakterisana i kao Baltička Atlantida, ova peščana dina fascinira posetioce. Svako ko je poseti, imaće priliku da upozna i njenu divlju stranu, a područje je protkano i brojnim legendama. Jedna od najčešće pominjanih vezana je za sela, koja je ova peščana dina tokom formiranja zatrpala.

6. Zaliv Ramla

Na malteškom ostrvu Gozo nalazi se ovaj ušuškani zaliv. Pesak crvenkaste boje je ono što najpre fascinira posetioce.

U blizini zaliva nalazi se i Kalipsova pećina, za koju legenda navodi da je bila mesto, koje je tokom svojih putešestvija koristio i antički grčki kralj Odisej.

7. Plaža Sopot

Idealna destinacija za ljubitelje noćnog života, ova plaža u Poljskoj ima šta da ponudi posetiocima i u toku dana.

Kombinacija brojnih klubova i barova na plaži, sa prostranim šetalištem čine ovu plažu posebno zanimljivom.

8. Plaža Falesia

Jedna od najlepših plaža u portugalskom gradu Algarve poznata je po dugom pojasu belog peska i okomitim liticama, koje je okružuju. U njenoj blizini nalaze se i odlični restorani, a zbog površine koju zauzima, na njoj obično nisu velike gužve, kao u drugim plažama ovog letovališta.

(Ona.rs)