Značajna luka u Italiji, Đenova je grad koji nudi obilje atraktivnih sadržaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U katedrali Svetog Lorenca u Đenovi, poznatoj po mešavini različitih stilova arhitekture, čuva se i jedna značajna relikvija

Foto: Pixabay/mirkobozzato

Na samom vrhu italijanske “čizme” nalazi se Đenova. Glavni je grad regije Ligurija i značajna luka.

Počev od 2006. godine se javni smeštaj u Đenovi, doduše prilično neobičan, nalazi na Listi svetske kulturne baštine. Od postojeći stotinu, čak 42 palate u istorijskom centru grada uvrštene su na pomenutu listu.

Još u drugoj polovini 16. veka je u Đenovi funkcionisao ovaj, nadasve neobičaj sistem smeštaja, navodi “Visitgenoa”. Tada je Senat doneo dekret kojim su najpre određene sve palate koje se smatraju najboljima, a zatim je naloženo njihovim vlasnicima da prihvataju posete državnika kad je to potrebno.

Posebno se vodilo računa o tome da status gosta bude u skladu sa veličinom i raskoši palate u kojoj je bio smešten.

Sveti Gral ili ne?

U katedrali Svetog Lorenca u Đenovi, poznatoj po mešavini različitih stilova arhitekture, čuva se i jedna značajna relikvija. Tačnije, u podzemnoj riznici ove svetinje, koja je takođe otvorena za posetu, postoji činija za koju se tvrdi da je zapravo Sveti Gral. Uz nju, tu je i tanjir za koji postoji uverenje da je korišćen za polaganje glave Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Izuzev spoljašnjosti, na kojoj se mogu videti primese različitih stilova arhitekture - od gotičkog do renesansnog, unutrašnjost đenovljanske katedrale takođe je interesantna. Najupečatljivija je freska nastala tokom 14. veka, izrađena u vizantijskom stilu, navodi “Italyheaven”.

Nadomak ovog zdanja nalazi se i kapela, izrađena u renesansnom stilu, u kojoj se čuva i pepeo Jovana Krstitelja. Nedaleko od katedrale je i palata Dukale, velelepna građevina u kojoj se danas organizuju brojne zanimljive izložbe.

Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Luka bogata atrakcijama

U delu grada koji se nalazi u blizini luke u Đenovi, posetiocima se nude mnogi zanimljivi sadržaji. Akvarijum koji se u tom delu grada nalazi uvršten je na Listu svetske baštine UNESCO-a i smatra se jednom od najupečatljivijih znamenitosti grada.

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Posetiocima je takođe interesantan i panoramski lift. Đenovljanski arhitekta Renzo Pjano je inspiraciju za ovaj lift pronašao u dizalicama koje se koriste u brodogradilištima. Pogled na luku i okolinu grada iz ovog lifta je u najmanju ruku fascinantan.

Foto: Ustupljene fotografije/Antonis Argiropoulos

Ne treba propustiti ni šetnju starim jezgrom Đenove. Krivudave ulice nastale tokom srednjeg veka, a obnovljene nakon bombardovanja tokom Drugog svetskog rata, danas kriju ne samo brojne zanimljive građevine, nego i vrlo interesantne radnje.

Iako su neke od ulica zapuštene, te neke od njih je čak dobro i izbegavati, posebno noću, nema sumnje da se stari duh Đenove upravo tu najbolje i može doživeti i osetiti.

(Ona.rs)