Zlatni motivi Homolja čuvaju tradiciju istočne Srbije: Otvorena prva kolonija pletilja u Kučevu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kolonija je posvećena tehnici pletenja motiva sa rukavica i čarapa iz ovog kraja

Foto: Promo/NALED

Turističko-kulturna manifestacija opštine Kučevo, "Homoljski motivi" otvorena je po 55. put. Ova manifestacija se održava od 1968. godine, a po prvi put je u okviru nje pokrenuta i prva kolonija pletenja u organizaciji Etno mreže i NALED-a.

Podršku upošljavanju žena na selu, kroz izradu poslovnih i diplomatskih poklona iz Srbije, dalo je i Ministarstvo kulture i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Kolonija je posvećena tehnici pletenja motiva sa rukavica i čarapa iz ovog kraja, i na tom zahtevnom zadatku u koloniji su se okupile najbolje pletilje iz Leskovca, Pančeva, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Knjaževca, Velikog Gradišta, Kladova, Valjeva i Loznice.

Za nao portal govorila je pletilja Katarina Mitrov iz Sombora.

- Ovo mi je prva kolonija i izuzetno mi je drago što smo došli da budemo i mi deo toga. Pletilje su vične u svom poslu, ali se uvek nešto može novo naučiti, neka nova tehnika, nešto u čemu možda nismo bile dobre, mada sve znamo i uglavnom su to zadaci koji su nam poznati - započinje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ove godine su dobile zadatak da pletu minijature sa motivima ovog kraja. Na pitanje kada je zavolela pletenje, Katarina odgovara:

- Ljubav prema pletenju se javila još od detinjstva. Bavim se tkanjem, pustovanjem, zlatovezom i sve su to ljubavi iz detinjstva koje smo naučili od naših baka. U periodu kada sam ja bila mala nisam imala toliko vremena za sve to ,ali sad kada sam u penziji imam više vremena da se posvetim onome što volim i sada se bavim time.

Ona naglašava da pletenje nije teško naučiti, ali da je potrebna jedna stvar.

- To su tehnike kojim su se bavile naše bake, one su bile proste žene, neobrazovane žene, ali žene koje su znale to da rade. Nije ništa problem, ali treba ljubav prema tome, to je posao koji se nadograđuje vremenom, baš kao i šivenje, svako od nas ima neku ideju, ako je žena kreativna ona će razraditi svoj bod i dobiće novu figuru, samim tim će se razvijati i te tehnike - zaključila je Katarina Mitrov.

Foto: Promo/NALED

Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a, istakla je značaj podrške negovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i tradicionalnih znanja koje treba očuvati i preneti narednim generacijama.

- Koloniju organizujemo u slavu važnih jubileja koji čuvaju naše nasleđe - 55. homoljski motivi, manifestacija koja slavi nasleđe Homolja, i 20. kolonija Etno mreže, koja ove godine obeležava 20 godina od osnivanja u Novom Sadu uz podršku USAID-a. Konkretan mehanizam za čuvanje i prenošenje znanja su i kolonije u tradicionalnim tehnikama koje organizujemo kao redovnu aktivnost koja okuplja stručne predavače i etnologe i vrsne članice zanatskih udruženja širom Srbije koje imaju priliku da u kolonijama unaprede veštine ili steknu nova znanja za dalji rad - rekla je Jovanović.

Koloniju su prvog dana posetile predstavnice diplomatske zajednice u Srbiji koje su imale priliku da razgovaraju sa ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine, te da se upoznaju sa turističkim potencijalom i prirodnim lepotama ovog kraja. Delegacija je svedočila igrama na štulama i spletu Vlaških igara.

- U srži Homoljskih motiva nalazi se očuvanje i prenošenje bogatog kulturnog nasleđa - rekao je predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić.

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je koliko je istočna Srbija lepa i puna potencijala.

- Našim ličnim primerom pokazali smo koliko znači kada se dve žene udruže na bilo kojoj poziciji, a prepoznaju istu ideju, a to je ideja rodne ravnopravnosti i upošljavanje žena u Srbiji - rekla je mnistarka i istakla:

- Kao ministar kulture želim da istaknem koliko je za jednu zemlju i narod važno očuvanje kulturnog nasleđa. Kulturno nasleđe nije samo lepota naših prostora ili nešto što je važno da očuvamo, kulturno nasleđe je izuzetno važno za razvijanje ove naše zajedničke priče "Etno Mreže" i Vlade Republike Srbije, jer je to način da zaposlimo žene, da one mogu da doprinose poboljšanju svog života i svoje porodice jer one na taj način zarađuju.

Foto: Promo/NALED

Ona je najavila da će uskoro biti raspisan novi konkurs u ovoj oblasti za koji je opredeljeno devet miliona dinara.

- Ono što će ministarstvo kulture ove godine prvi put da uradi to je da ćemo uskoro raspisati prvi put konkurs u iznosu od devet miliona dinara koji se odnosi upravo na očuvanje kulturnog nasleđa i primenu u savremenom stvaralaštvu i u savremenoj svakodnevnoj primeni to je upravo način da pomognemo ovim divim ženama širom Srbije, ali i mnogim drugim ženama i muškarcima koji se, recimo, bave modom, a koriste motive iz našeg kulturnog nasleđa - zaključila je ministarka kulture Maja Gojković.

(Ona.rs)