Mnogo toga je u ovom letovalištu britansko, ali ono ipak nije britansko

Vreme čitanja: oko 2 min.

Engleski jezik se, istini za volju, u Le Tukuetu čuje gotovo na svakom koraku, zvono sa Gradske kuće nalikuje zvonima sa londonskog Big Bena, a najavljeno je i da bi gradski aerodrom trebalo da ponese naziv po britanskoj kraljici

Foto: Shutterstock

Iako je u njemu odmarao Vinston Čerčil, a aerodrom bi trebalo da ponese naziv po imenu pokojne britanske kraljice Elizabete Druge, ovo letovalište zapravo nije britansko.

Engleski jezik se, istini za volju, u Le Tukuetu čuje gotovo na svakom koraku, zvono sa Gradske kuće nalikuje zvonima sa londonskog Big Bena, a najavljeno je i da bi gradski aerodrom trebalo da ponese naziv po britanskoj kraljici.

Na Opal obali, sa pogledom na Lamanš nalazi se poznato francusko odmaralište, koje umnogome podseća na Britaniju.

- Francuski turisti uvek kažu: "Oh, ovde je tako engleski!" - izjavila je za BBC članica Gradskog veća, Kejt Landri-Maden i dodala da Britanci navode potpuno suprotno i kažu “Tako je francuski u Le Tukuetu!"

Foto: Shutterstock

Sve to je zapravo odličan spoj najboljeg iz jedne i druge zemlje, istakla je Kejt.

Iako je u prvim decenijama 19. veka, nakon što je Džon Robinson Vitli kupio grad, Le Tukuet okarakterisan kao “utočište za bogate Parižane”, vrlo brzo je postalo izuzetno posećeno od strane bogatijih Britanaca.

- Nije beznačajan podatak da je golf teren Le Tukuet otvorio britanski premijer 1904. godine - rekao je gradonačelnik Danijel Faskel.

Izuzev Vinstona Čerčila, Le Tukuet je posećivao i Ijan Fleming, koji je najverovatnije baš tu i pronašao inspiraciju za lik čuvenog Tajnog agenta 007. Posebno je interesantan podatak da je glumac Šon Koneri, u hotelu “Vestminster”, u apartmanu koji je njemu u čast nazvan 007, potpisao i prvi ugovor za snimanje filma o Džejmsu Bondu.

- Postoje neke neverovatne priče koje su povezane sa posebnim odnosom koji imamo sa Britanciama. Ne da želimo samo da ih zadržimo, već želimo i da ih ojačamo i, na neki način ponovo otkrijemo - objasnio je Faskel.

Iako je postojala bojazan nakon minulih političkih događaja i istupanja Britanije iz EU da li će stanovnici te zemlje i dalje posećivati ovo odmaralište, stanovnici i vlasti Le Tukueta učinili su sve što je do njih ne bi li zaista tu jaku vezu održali. A jedan od najznačajnijih koraka jeste i nedavno odobren predlog da lokalni aerodrom naziv ponese po preminuloj britanskoj kraljici.

(Ona.rs)