Poznata atrakcija Sicilije, Taormina se nalazi u blizini aktivnog vulkana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ovaj sicilijanski grad turisti najpre posećuju zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, ne treba zaboraviti da je u pitanju lokacija poznata po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu

Foto: Pixabay/olgauzz

Tek nešto manje od sat vremena vožnje automobilom deli Etnu, još uvek aktivni vulkan na tlu Evrope, i grad koji je danas prepoznat kao popularno turističko odredište na ostrvu Sicilija.

Nekada grčka antička kolonija, poznata kao Tauromeniju, grad Taormina je daleke 212. godine pre Hrista zvanično ušao u sastav Rimskog carstva.

Još tokom 19. veka je, kako navodi „Vikipedija“, Taormina počela da se razvija u turističkom smislu, da bi danas bila karakterisana kao jedna od najpopularnijih lokacija na ostrvu. Izuzev po bogatom nasleđu, grad je poznat i po odličnim plažama, budući da leži na obalama Jonskog mora.

Kulturna i istorijska baština Taormine

Iako ovaj sicilijanski grad turisti najpre posećuju zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, ne treba zaboraviti da je u pitanju lokacija poznata po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Foto: Pixabay/user32212

U prilog tome govore i ostaci antičkog teatra, koje datira iz perioda kada su stari Grci živeli na pdoručju današnjeg grada. A ono što sam lokalitet čini još značajnijim jeste pogled koji se sa njega pruža, uzevši u obzir da posetioci mogu sa bezbedne udaljenosti posmatrati i Etnu.

Mada je zatvorena za saobraćaj, ulica "Corso Umberto" je prava žila-kucavica Taormine. Kako navodi „Visitsicily.info“, ova ulica poznata je po brojnim radnjama različite robe, koje privlače mnogobrojne turiste.

U gradu postoje i sakralni objekti među kojima se posebno izdvaja katedrala posvećena svetom Agustinu, specifična po zvoniku sa zupčanicima. Uz kulu sa satom, koja se nalazi na crkvi posvećenoj svetom Đuzepeu, nalazi se i do danas očuvana kapija bedema nekadašnjeg grada.

Javna bašta

Jedna od lokacija u gradu koja nijednog posetioca ne može da ostavi ravnodušnim jeste i Javna bašta, odnosno "The Villa". Iako je smeštena na periferiji grada, važi za jednu od najlepših lokacija u Taormini.

Foto: Pixabay/user32212

Krajem 19. veka ovaj velelepni park nastao je zaslugom Škotlanđanke po imenu Florens Trevelijan, a izgrađen je u duhu engleskih vrtova. U pitanju je još jedna lokcija sa koje se pruža fantastičan pogled na vulkan Etnu i istoimenu planinu, ali i na zaliv Naksos.

Pažnju posetilaca Taormine neretkjo privlači i "Isola Bella", omanje ostrvo na kome se krajem 19 veka nalazila kuća pomenute Škotlanđanke. Međutim, iako se slobodno prevodi kao Lepo ostrvo, to zapravo i nije ostrvo, već uzana šljunkovita plaža koja je povezana sa ostrvom. No, bez obzira na to, upravo tu se može videti jedna od najlepših plaža na području Taormine.

(Ona.rs)