Vrlo zanimljiva legenda prati nastanak naziva grada na reci Belici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Legenda o krčmarici Jagodi, koja je i zaslužna za nastanak današnjeg grada, i danas se pominje

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ako postoji grad u Srbiji koji je jedinstven po mnogo čemu, onda je to sigurno onaj koji leži na reci Belici, u Pomoravskom okrugu.  Nekadašnje Svetozarevo, današnja Jagodina prvi put je u spisima pomenuta pred sam kraj 14. veka, a kako navodi „Vikipedija“, u pitanju je dokument datiran 15. jula 1399. godine.

Vremenom se grad menjao i razvijao, da bi danas postao centar Pomoravskog okruga u svakom smislu te reči. Izuzev akva-parkom, koji privlači veliki broj turista u toku sezone, Jagodina se može pohvaliti i mnogim atrakcijama koje su interesantne za posetu u toku cele godine.

Na početku beše selo

Legenda o krčmarici Jagodi, koja je i zaslužna za nastanak današnjeg grada, i danas se pominje.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Podno Crvenog brega nekada davno ljudi su počeli da se doseljavaju, pa je tako polako nastajalo i naselje. A iznad njega postojao je han. Devojka po imenu Jagoda bila je krčmarica u tom hanu. I ništa to ne bi bilo neobično da Jagoda nije imala i „noćne izlaske“.

Kako navodi lokalna legenda o nastanku grada, nakon što bi završila sa posluživanjem gostiju u hanu, Jagoda bi se u društvu 40 muškaraca uputila u pljačku bogatih karavana, koji su putovali Carigradskim drumom.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Onda se desilo ono što niko nije očekivao...

Iako su joj prijatelji sa kojima je išla u pljačku dozvolili da mladića, u koga se jednom prilikom zaljubila, povede u svoje dvore, čini se da nisu mogli da joj oproste, smatrajući to svojevrsnom izdajom. Nije poznato kako i zašto, tek Jagodine dvore jedne noći je zahvatio plamen.

Tako su u jednom trenu nestali i han i dvori i Jagoda, a narod je ostao da sa kolena na koleno prenosi legendu, uz napomenu da se „jezivo kikotanje“ zaljubljene Jagode moglo čuti tokom narednih godina na tom mestu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Neke od atrakcija Jagodine

Uz Zavičajni muzej Jagodina, koji se nalazi u centralnoj gradskoj ulici i sadrži odličnu postavku artefakata otkrivenih na području grada, Muzej voštanih figura je sasvim sigurno jedna od atrakcija grada na reci Belici. Tim pre što je u pitanju jedinstven muzej u našoj zemlji.

A u blizini tog muzeja nalazi se i zoološki vrt, kao i, sada već čuveni akva-park, po kome je Jagodina nadaleko poznata.

(Ona.rs)