Na tromeđi leži najzapadnija opština na području Srema

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev galerije „Sava Šumanović“, koja se može pohvaliti bogatom zbirkom slika i skica poznatog umetnika, koji je tragično stradao tokom Drugog svetskog rata, u Savinom Šidu, u kome je proveo poslednje godine života, nalazi se i Spomen kuća ovog velikog umetnika

Foto: Shutterstock

Dunav i Fruška Gora, sa jedne i tokovi reka Sava i Bosut, sa druge strane, čine prirodnu granicu opštine Šid, koja se smatra najzapadnijom na području Srema.

Ukupno 19 naseljenih mesta se nalazi na teritoriji opštine Šid, koja leži na tromeđi srpske, hrvatske i teritorije Republike Srpske.

Pored toga što je jedino gradsko naselje na području istoimene opštine, Šid je i najveće naselje, navedeno je na zvaničnom sajtu Opštine Šid. O istoriji naseljavanja tog područja svedoči lokalitet Gradina, na kome se može videti prisustvo ljudi još u doba neolita, pa sve do perioda vladavine Rima tim područjem.

Kulturna baština Šida

Osim prirodnih lepota, na području ove sremačke opštine uočava se izuzetno bogata kulturna baština. Tim pre što se u Šidu nalazi i galerija u kojoj se nalaze dela čuvenog srpskog slikara, Save Šumanovića.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Izuzev galerije „Sava Šumanović“, koja se može pohvaliti bogatom zbirkom slika i skica poznatog umetnika, koji je tragično stradao tokom Drugog svetskog rata, u Savinom Šidu, u kome je proveo poslednje godine života, nalazi se i Spomen kuća ovog velikog umetnika.

Danas pod zaštitom nadležnih institucija, ovo zdanje čuva spomen na detinjstvo i poslednju deceniju Savinog života. Kako je navedeno na sajtu Opštine Šid, u spomen kući se osim autentičnog nameštaja, može videti i slikarev atelje, koji je koristio tokom poslednjih godina života.

Foto: Shutterstock

Nedaleko od Šida nalazi se i selo Višnjičevo, u kome je rođen slepi guslar, Filip Višnjić. Od 1887. godine u selu postoji i spomenik njemu posvećen, a Višnjićevo je i domaćin manifestacije „Višnjićevi dani“.

Sakralni objekti opštine

Pravoslavna crkva u Šidu posvećena je prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja. U njoj se danas čuva deo moštiju svetog kneza Lazara, a sama svetinja je okarakterisana kao nepokretno kulturno dobro, te se kao spomenik kulture od velikog značaja nalazi pod zaštitom nadležnih institucija.

Nadomak šidskog sela Berkasovo nalazi se i manastir posvećenoj svetoj Petki, dok se na udaljenosti od oko pet kilometara od grada nalazi i srednjevekovni srpski manastir Privina Glava.

(Ona.rs)