Banjsko lečilište na Fruškoj gori prepoznatljivo je po kuli

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim onima, koji jednostavno žele da se opuste u prirodnom okruženju, banja Vrdnik može da bude od koristi i onima, koji pate od srčanih, ali i reumatskih oboljenja

Foto: Shutterstock

Tek oko pola sata vožnje od Novog Sada i duplo više iz pravca Beorgada potrebno je da bi se stiglo u banjsko lečilište na Fruškoj gori.

Osim onima, koji jednostavno žele da se opuste u prirodnom okruženju, banja Vrdnik može da bude od koristi i onima, koji pate od srčanih, ali i reumatskih oboljenja.

Oko 32 stepena Celzijusove skale je temperatura lekovitih, termo-mineralnih voda ove banje, a kako navodi „Wellness-spa“, posetiocima banje Vrdnik na raspolaganju su i usluge banjskih centara, namenjenih kako analizama od strane stručnih lica, tako isto i lečenju, ali i rehabilitaciji.

Vrdnička kula

Iako je blizina Fruške gore sasvim dovoljna za ljubitelje nešto aktivnijeg odmora, koji posećuju ovo banjsko lečilište, Vrdnička kula je, bez sumnje, znak raspoznavanja istoimene banje.

Foto: Shutterstock

Zvanično je utvrđenje, čiji je ostatak ova kula, 1315. godine prvi put pomenuto u pisanim izvorima, navedeno je na sajtu NP Fruška gora.

Budući da su tokom sprovedenih istraživanja samog lokaliteta otkriveni materijalni ostaci, koji datiraju iz perioda rimske vladavine tim područjem, to se i smatra da je utvrđenje bilo podignuto mnogo pre nego što se pominje u pisanim izvorima.

Tačnije, pretpostavka je da se to zbilo u vreme kada je Svetim Rimskim carstvom vladao car po imenu Prob, što se zbilo u periodu između 276. i 282. godine. Poznato je da je on stolovao u antičkom Sirmijumu, danas Sremskoj Mitrovici. I baš zato se smatra da je Vrdnička kula, odnosno utvrđenje čiji je deo bila, zapravo predstavljalo svojevrsnu osmatračnicu, koja je trebalo da štiti Sirmijum.

Foto: Shutterstock

Sa mesta na kome se danas nalazi Vrdnička kula, posetioci istoimene banje imaju priliku da uživaju u, malo je reći, fantastičnom pogledu na Frušku goru i okolinu.

Bogata okolina lečilišta

Ako se uzme u obzir podatak da je banja Vrdnik na području Fruške gore i da je od Novog Sada deli tek oko pola sata vožnje, biće i mnogo jasnije zbog čega ne treba propustiti obilazak okoline ovog lečilišta.

Foto: Shutterstock

Izuzev brojnih srpskih srednjevekovnih manastira, koji se upravo na Fruškoj gori nalaze, svakako ne treba proputiti ni obilazak Vrdničke kule, poznate kao znak raspoznavanja same banje.

U toku toplijeg perioda godine, posetioci banje Vrdnik imaju priliku da dodatno uživaju i na Pavlovačkom, odnosno Bečenovačkom jezeru, koja se takođe nalaze u okolini ovog banjskog lečilišta.

(Ona.rs)