Veruje se da su stene na ovoj planini zaslužne za njen naziv

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da su stene na području te planine, specifičnog sastava, te da praktično u sebi zadržavaju vodu, to je Suva planina poznata po odsustvu vodotokova, te se smatra da otuda i potiče njen naziv

foto: Pixabay

Drvo koje je poznato po nazivu kun je nekada obilato raslo na području Suve planine, pa je zato Kunovica bio njen prvobitni naziv.

Ipak, budući da su stene na području te planine, udaljene tek oko 20 kilometara od Niša, specifičnog sastava, te da praktično u sebi zadržavaju vodu, to je Suva planina poznata po odsustvu vodotokova, te se smatra da otuda i potiče njen naziv.

Postoje i drugačija tumačenja njenog naziva. Prema njima, područje Suve planine smatra se ne samo najtoplijim u našoj zemlji, nego i najsuvljim, te je to zaslužno i za njen naziv, navodi „Vikipedija“.

No, bilo kako bilo, iako nema možda vodotokova kao neke druge planine, Suva planina ima i te kako mnogo da ponudi posebno ljubiteljima prirode i aktivnosti na otvorenom.

Foto: D.K.

Srpska planina nalik Alpima

Sama planina prostire se u obliku potkovice. Na nadmorskoj visini od 1.810 metara nalazi se Trem, najviši vrh Suve planine.

U severnom delu Suve planine nalaze se stene, čija je građa u tom smislu specifična, tako da taj deo planine deluje kao da je, praktično govoreći, odsečen od ostale planinske mase.

foto: Pixabay

Smatra se da je upravo to razlog zbog koga je čuveni srpski geograf napravio poređenje sa Alpima, nazvavši Suvu planinu „Alpima juga Srbije“.

Danas je deo Specijalnog rezervata prirode „Suva planina“, koji je zaštićen i prostire se na području nekoliko opština. Izuzev opštine Niška Banja, zauzima i područje opština Bela Palanka i Gadžin Han.

Bogatstvo Suve planine

Osim po izuzetno bogatom biljnom, ali i životinjskom svetu, područje Suve planine poznato je i po prisustvu reliktnih vrsta. Među njima se, bez ikakve sumnje izdvaja i takozvani Cvet feniks, kako se još biljka Natalijina ramonda naziva.

Foto: Nikola Tomić

Da sve bude još zanimljivije, na ovoj planini rastu obe poznate vrste te biljke, čiji su latinski nazivi Ramonda nathaliae i Ramonda serbica.

Uz obilje biljnih i životinjskih vrsta, bogatstvo Suve planine ogleda se i u prisustvu brojnih sakralnih objekata, kao i spomenika. Ukupno je čak 77 sakralnih objekata, ali i arheoloških lokaliteta prisutno na ovoj planini, kao i 10 istorijskih spomenika, te na desetine objekata takozvanog narodnog graditeljstva.

(Ona.rs)