Na mestu antičkog Halikarnasa danas se nalazi jedno od najpoznatijih turskih letovališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada poznat kao grad, u kome se nalazila omanja luka, Bodrum na scenu u turističkom smislu stupa 1965. godine

Foto: Pixabay/dmitskol

Baš prekoputa grčkog ostrva Kos leži poluostrvo Bodrum, na kome se nalazi i istoimeno letovalište na obalama Egejskog mora.

Teritorijalno Bodrum pripada provinciji Mugla i može se pohvaliti istorijom dugom oko 3.500 godina.

Mnogi narodi ostavili su značajnog trada na Bodrum, koji se danas može pohvaliti najmodernijim smeštajnim objektima i drugim sadržajima, koji odmor u ovom turskom letovalištu čine izuzetno kvalitetnim.

U doba kada je današnje polusotrvo bilo ostrvo, negde oko hiljadite godine pre Hrista su Dorani osnovali grad, zapisao je Herodot, navodi „Bodrum.bel“.

Foto: Pixabay/fumingli

Turizam u Bodrumu

Nekada poznat kao grad, u kome se nalazila omanja luka, Bodrum na scenu u turističkom smislu stupa 1965. godine.

I ne samo da u to doba raste broj stalnih stanovnika, već se polako ali sigurno uvećava i broj posetilaca. Vremenom se i kvalitet turističke ponude u velikoj meri uvećava, što dovodi do toga da se danas Bodrum smatra jednim od najekskluzivnijih letovališta ne samo u tom delu, već i u celoj zemlji.

Uz brojne kulturne i istorijske znamenitosti, među kojima se izdvaja i zamak Bodrum, ovo egejsko letovalište u Turskoj nudi posetiocima i vrlo kvalitetne smeštajne objekte i mnoštvo sadržaja, koji će upotpuniti njihov odmor.

Plaže u Bodrumu

Hoteli u Bodrumu imaju svoje plaže, ali ako spadate među turiste koji imaju želju da otkriju i druge plaže, duž čitavog poluostrva ćete sigurno naći onu koja vam odgovara. Do mnogih od njih se, osim automobilom, može stići i dolmušima.

Nedaleko od letovališta je peščana plaža Iahsi. Izuzev brojnih sadržaja, na njoj ne manjka ni ugostiteljskih objekata, navodi „Uk.hotels“.

Foto: Pixabay/alkemyplay

Duga oko kilometar, plaža Gumbet je idealna ne samo za ljubitelje ronjenja, već i drugih aktivnosti, poput skijanja na vodi, jedrenja i parasejlinga. Razlog zbog koga se pominje kao idealna za ljubitelje ronjenja jeste i blizina velikog koralnog grebena.

Uz uživanje u pogledu na grad i zamak Bodrum, plaža Kumbahče nudi posetiocima i uživanje u nekom od lokalnih restorana. Prekrivena je šljunkom i duga oko tri stotine metara.

Nešto više od deset minuta vožnje od centra letovališta nalazi se i Javna plaža opštine Bodrum. Na njoj postoje ležaljke, koje se mogu besplatno koristiti, kao i kafeterija sa samouslugom. U pitanju je lepo uređena plaža, na kojoj postoje svi potrebni dodatni sadržaji, poput kabina za presvlačenje, toaleta i tuševa.

Na oko pola sata vožnje od Bodruma je i Javna plaža Bodrum Jali. Posetiocima se nudi mogućnost besplatnog korišćenja ležaljki i suncobrana, a na njoj postoje i toaleti i kabine za tuširanje. Prekrivena sitnim šljunkom, ova plaža se često karakteriše kao najbolja među javim plažama Bodruma i to najpre zbog kristalno čiste vode i dobre uređenosti.

(Ona.rs)