Uklješteni meandri i beloglavi sup prva su asocijacija na kanjon jedne reke u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Specijalni rezervat prirode Uvac zauzima područje dve opštine i to Nove Varoši i Sjenice, a okružuje ga pet planina i to Čemernica, Javor, Zlatar, Jadovnik i Murtenica

Foto: Telegraf/Vesna Bjelić

Prirodno dobro prve kategorije, budući da ima izuzetan značaj, Specijalni rezervat prirode Uvac se prostire na površini nešto većoj od 7.500 hektara. Istoimena reka predstavlja centralnu celinu rezervata, koji se nalazi u jugozapadnom delu naše zemlje.

Specijalni rezervat prirode Uvac zauzima područje dve opštine i to Nove Varoši i Sjenice, a okružuje ga pet planina i to Čemernica, Javor, Zlatar, Jadovnik i Murtenica.

Kanjon reke Uvac

Poznata po uklještenim meandrima, reka Uvac predstavlja centralnu morfološku celinu ovog specijalnog rezervata, istakao je Darko Ćirović na zvaničnom sajtu rezervata.

Uvac / Foto: RINA

I ne samo da se smatraju znakom raspoznavanja tog dela naše zemlje, nego se često ističu i kao jedna od najinteresantnijih prirodnih atrakcija Srbije u celini.

Izuzev po uklještenim meandrima, ova reka poznata je po još nečem. U njenoj okolini se nalaze vrtače i kraški reljefi, ali i pećine. Upravo su pećine jedna od specifičnosti Uvca, budući da ih je toliko da tvore pećinski sistem koji važi za jedan od najvećih otkrivenih sistema pećina u našoj zemlji.

Čak 6.185 metara tog sistema je do sada istraženo.

Osim Ušačke pećine, Ušački pećinski sistem čini još i Ledena pećina. Između njih se nalazi jama, poznata pod nazivom Bezdan, koja predstavlja praktično prirodan spoj ove dve pećine. Uz njih, na tom području se nalaze i druge pećine, poput recimo Baždarske, pećine Durulja i Tubića pećine.

Pored toga što se u njihovoj unutrašnjosti mogu videti, u najmanju ruku fantastični ukrasi, i stalaktiti i stalagmiti, pećine na području Specijalnog prirodnog rezervata Uvac poznate su i po staklastim iglicama, ali i draperijama i stubovima.

Bogati životinjski svet Uvca

Iako nema sumnje da je beloglavi sup, vrsta orla lešinara, postao asocijacija na Uvac, na tom području krije se izuzetno bogat živi svet. Čak 130 vrsta ptica obitava na području specijalnog rezervata.

Ipak, beloglavi sup je posebna priča, tim pre što je u pitanju tek jedna od ukupno dve vrste lešinara, koje se na području naše zemlje gnezde. I mada je u pitanju vrsta koja je do pre nekoliko decenija bila gotovo pred izumiranjem, danas to nije slučaj, jer se njihov broj značajno povećao.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vrste orlova poznate pod nazivima bela kanja i crni lešinar su takođe danas pristune na području Specijalnog rezervata prirode Uvac. Zapravo se radi o vrstama koje su to područje napustile, da bi se ponovo vratile.

Još jedna retka ptica koja obitava u ovom rezervatu je i veliki ronac, a prisutne su i vrste sova, ali i jastrebova, kao i 24 vrste riba.

(Ona.rs)