Poseta Etiopiji vas vraća nekoliko godina unazad: I to zbog jedinstvenog kalendara

Vreme čitanja: oko 5 min.

Izuzev zbog izuzetno jakog osećaja nacionalnog identiteta, etiopski kalendar se primenjuje i zbog poštovanja tradicije

Foto: Shutterstock

Na visokom drugom mestu po broju stanovnika na području Afrike nalazi se Etiopija. Zemlja po mnogo čemu jedinstvena, pa i po načinu računanja vremena.

U poređenju sa ostalim delovima sveta, Etiopija „kasni“ čitavih sedam godina i osam meseci, tako da će 11. septembra ove godine Etiopljani biti u 2017. godini.

Izuzev zbog izuzetno jakog osećaja nacionalnog identiteta, etiopski kalendar se primenjuje i zbog poštovanja tradicije.

Međutim, postavlja se pitanje kako primena tog jedinstvenog kalendara utiče ne samo na stanovnike Etiopije nego i na ljude koji posećuju tu zemlju, što turistički, što poslovno.

Foto: Pixabay/gscity

Jedinstveno računanje vremena

Zvanično se na teritoriji Etiopije kao godina rođenja Isusa Hrista priznaje godina koja je sedam ili osam godina posle one koju poštuje gregorijanski kalendar, uveden zaslugom pape Grgura XIII.

I mada su mnoge zemlje prihvatile gregorijanski kalendar kao zvaničan, ova afrička zemlja ipak nije.

- Mi smo jedinstveni - kaže za CNN izvršni direktor „Rotate Ethiopia Tours and Travel“, Eshetu Getachew i dodaje:

- Nikada nismo bili kolonizovani. Imamo svoj kalendar, imamo svoj alfabet. Imamo svoje kulturne tradicije.

Zapravo se u Etiopiji poštuje kalendar koji ima sličnost sa kalendarom koji poštuje Koptska pravoslavna crkva u egipatskom gradu Aleksandrija.

Ukratko, poštuje se solarno-lunarni sistem, tako da godina ima ukupno 13 meseci. Od njih, 12 meseci traje po 30 dana, dok poslednji mesec etiopskog kalendara ima samo pet dana, odnosno šest ako je u pitanju prestupna godina.

Foto: Pixabay/mustafacevcek

Kada se sve ovo ima na umu, ne bi trebalo da čudi zbog čega su posetioci Etiopije često zbunjeni. Zapravo im deluje kao da su se vratili nekoliko godina unazad.

Ipak, mnoge škole i inostrane kompanije koje posluju u ovoj afričkoj zemlji teže da poštuju gregorijanski kalendar. Sve to rezultira priličnom zbrkom, pa mnogi Etiopljani jednostavno u isto vreme koriste oba kalendara.

- Veoma je teško. Još uvek ne uspevam da se prebacim, što je pravi izazov. Moram da razmišljam o satima, danima, ponekad i o mesecima, pa čak i o godinama - izjavio je argeolog Goitom B, koji živi u Nemačkoj trenutno.

Kako je pojasnio, pojedine institucije moraju da se prebacuju sa kalendara na kalendar, ukoliko imaju komunikaciju sa Etiopljanima. Posebno se to odnosi na kontakt sa stanovnicima ruralnih područja zemlje, ali i sa onima koji žive van Etiopije.

Foto: Pixabay/dMz

Zbunjivanje oko datuma

Nešto jednostavno poput prijave za izvod iz matične knjige rođenih recimo, može biti komplikovano, kada se spoje dva načina računanja vremena - etiopski i zapadni.

- Recimo da dete ima tri godine i da podnesete zahtev za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih. Onda ostanete na etiopskom računanju vremena, verujući da je nadležni službenik uradio pravilnu konverziju - rekla je Verena Krebs, nemačka istoričarka koja je specijalizovana za evropsku i afričku istoriju i dodala:

- Dakle, postoje određene varijacije, koje mogu da rezultiraju duplim ili čak trostrukim rođendanima.

I mada je napomenula da to i te kako može da deluje čudno onima koji nisu sa time upoznati i nisu na to naviknuti, priznala je da ona zapravo uopšte više o tome naročito ne razmišlja.

- Samo se prilagodite sistemu. Prebacujete sa se jednog na drugi kalendar. Dakle, niste više zapravo ni svesni da je to nešto što bi druge ljude začudilo, jer je vama postalo uobičajeno - pojasnila je.

Foto: Pixabay/Limboko

Takođe je napomenula da Etiopija nije jedina zemlja koja ima drugačiji kalenadar. Prema egipatskom tradicionalnom kalendaru je ovo 6266. godina. Iako je nedavno u Saudijskoj Arabiji odobren gregorijanski kalendar za zvanične poslove, poštuje se hidžretski tradicionalni kalendar, po kome godina ima 12 meseci i 354 dana.

Krebs smatra da je interesovanje za jedinstvenim kalendarom Etiopije poslednjih nekoliko godina veće najpre zato što ima sličnosti sa gregorijanskim kalendarom.

Objašnjenje je sasvim logično...

Lokalno stanovništvo ne vidi ništa čudno u takvom računanju vremena i zapravo ga smatraju vrlo logičnim, sa njihovog aspekta, a posmatrano u odnosu na početak godine.

Termin koji se u lokalnom jeziku koristi za Novu godinu, slobodno se prevodi kao „poklon dragulja“, budući da je to dan baš pred kraj kišne sezone u zemlji. Tada u Etiopiji cveta Adei Abeba, cvet koji se simbolično vezuje za Novu godinu i koji se smatra njenim svojevrsnim simbolom.

- To je kao novi početak - rekao je Abel Gašo, fotograf i dodao - To je novi početak za nas... Posle toga, količina kiše je manja i gde god da se okrenete, sve je zeleno.

Foto: Pixabay/ErikTanghe

Napomenuo je da Nova godina 1. januara jednostavno ne bi imala smisla u ovoj zemlji, prosto zato što je to period sušne sezone. Međutim, 11. septembar, odnosno 12. dan tog meseca kada je godina prestupna, dobro funkcioniše.

I sati su drugačiji

Da sve bude još zanimljivije, u Etiopiji se koristi 12-časovni sat, s tim da računanje vremena počinje od jedan sat ujutru. Sve to dalje znači da kada je u većini drugih zemalja recimo sedam ujutru, u Etiopiji je to jedan sat iza ponoći.

Gašo je objasnio da to zapravo prati način života Etiopljana i napomenuo da mu nije najjasnije zbog čega se evropsko vreme menja baš u ponoć.

No, bilo kako bilo, ovakvo računanje vremena može da izazove zbrku, i to ne samo kod turista, već posebno kod onih koji, recimo zakazuju poslovne sastanke u zemlji. Zato je Gašo istakao da je nepisano pravilo da se uvek precizira da li se misli na etiopsko vreme ili ne.

- Ako neko kaže hajde da se nađemo u 14 časova, još jednom ću proveriti da li misle na jutro ili popodne. A kad kupujem avionsku kartu, budući da avio-kompanije koriste evropski kalendar, proverim tri-četiri puta, da bih bio siguran koje je vreme u pitanju - pojašnjava Gašo, ističući da je uprkos tome jednom propustio da izađe na ispit, jer nije prethodno proverio da li je po etiopskom vremenu ili ne.

(Ona.rs)