Netaknuta priroda skrivene srpske banje: Carstvo termalnih voda, mesto gde vazduh miriše

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu

Foto: Mateja Beljan

Lukovska Banja je stvarno nestvarna, na momente deluje nedokučiva i misteriozna pošto se nalazi iza "sedam gora i planina". Sa svojih 681 m nadmorske visine predstavlja najvišu banju u Srbiji.

Smeštena je u kotilni kroz koju prolazi Lukovska reka i okružena je šumama. Geografski položaj Lukovske Banje, nadmorska visina i atraktivna priroda, čine je dobrim klimatskim lečilištem pogodnim za odmor, rekreaciju i oporavak. Po broju termomineralnih izvora i njihovoj izdašnosti spada u red najbogatijih u Srbiji.

37 mineralnih izvora

Lukovska Banja se nalazi na severoistočnim padinama Kopaonika, na 1 km od sela Lukovo, 35 km od grada Kuršumlije i 55 km od centra Kopaonika. Ovo izuzetno lekovito mesto ima 37 izvora sa izdašnošću od 100 litara u sekundi, te predstavlja jedno od najbogatijih i najblagotvornijih mesta u Srbiji.

Lukovska banja ima izuzetno velike kapacitete vode, tačnije 37 izvora. Deli se na dva dela na osnovu izvora tople lekovite vode: Gornja Banja (zapadni deo) i koja obuhvata čak 20 izvora i 2 bušotine; i Donja Banja (istočni deo) koji obuhvata 13 prirodnih izvora i takođe dva veštačka. Temperatura vode se kreće od 22°C do 65°C.

Od glavnog grada udaljena je skoro 300 kilometara, od Novog Sada oko 390, a od Niša 110 kilometara. Odakle god da krenete, najjednostavnije ćete stići preko Kuršumlije, odakle do krajnje destinacije ima 35 kilometara, kroz prelepe pejzaže.

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu.

Izuzev degenerativnog i zapaljenskog reumatizma, vode ovog lečilišta mogu pomoći i osobama koje pate od ekstraartikularnog reumatizma, ali i onima koji muku muče sa osteoporozom.

Nigde se nećete nadisati kao ovde

Uz samu obale reke vazduh je visosko zasićen vodonik-sulfidom koji je prepoznatljiv po neprijatnom mirisu, ali je izuzetno blagotvoran. Ima pozitivno dejstvo na rad disajnih organa, smanjenja nivoa holesterola u krvi, itd. Dakle, imate priliku da uživate blagodeti prirodnog inhalatorijuma u Lukovskoj banji.

Prvi hotel koji su izgradili 1999. godine je hotel „Kopaonik“, a pošto je gostima prijala Lukovska Banja i sve više ih je dolazilo, deset godina kasnije je izgrađen hotel „Jelak“. Međutim, vreme je pokazalo da su i to mali kapaciteti pa je izgrađen hotel „Bela jela“, koji je počeo da radi tačno pre godinu dana (oktobar 2021.). To je hotel sa četiri zvezdice, dok su ostala dva sa tri. Svi hoteli imaju otvorene i zatvorene bazene u kojima sezona kupanja traje tokom čitave godine, zatim velnes centre i medicinski blok.

Svim gostima banje se preporučuje da šetaju što više, jer ovde vazduh zaista miriše. Za ljude iz gradova i ravnice ovo je mesto gde mogu da dišu punim plućima znajući da udišu čist vazduh.

(Ona.rs)