"Moje telo pošaljite u Čačak...": Ovako je govorio Bora, a evo šta možete da vidite u njegovom rodnom mestu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brojni velikani iz raznih sfera učinili su ga poznatim

Foto: ATAImages,Tanjug/Branko Lukić,Istorijski arhiv Čačak,Privatna arhiva/Ljiljana i Milan Nikolić,Printskrin: Youtube,Telegraf, Wikimedia, RINA

Čačak je, nažalost, ovih dana u centru pažnje zbog Bore Đorđevića, koji je preminuo u Ljubljani ali će biti sahranjen u rodnom gradu.

Njegovo telo je dovezeno, a očekuje se da će ljubitelji dobrog roka, prijtelji i Borina porodica doći da ga ispoštuju na poslednji počinak. Međutim, grad Čačak, osim što je iznedrio ovog vrsnog muzičara, takođe je i rodni grad i nekih drugih osoba iz raznih sfera, a mi smo odabrali nekoliko njih.

Želimir Željko Obradović

Da, svi ljubitelji košarke znaju da je ovaj osvajač devet trofeja Evrolige rodom iz Čačka u koji se rado vraća kad god mu vreme i obaveze to dozvole. Period kada je u Čačku provodi sa njemu dragim ljudima.

Aleksa Avramović

Još jedna vrlo zanimljiva ličnost iz sveta sporta je poreklom iz ovog grada u Moravičkom okrugu. Doskorašnji košarkaš beogradskog Partizana, danas je član ruskog CSKA, a verujemo da će uvek davati svoj maksimum, kao što je to radio u Srbiji ali i za reprezentaciju.

Nadežda Petrović

Ova popularna slikarka ponikla je u ovom gradu i jedna je od osnivača Kola srpskih sestara i prvi sekretar organizacije, a takođe je, pored bavljenja slikarstvom, i pionirka ratne fotografije među ženama na Balkanu. Rođena je 1873. godine, a umrla 1915. u Valjevu.

Sonja Savić

Šta više treba reći o ovoj umetnici, a da to nije rečeno. Bila je jedna od najtalentovanijih glumica svog vremena i svi su verovali i predviđali joj sjajnu karijeru. Međutim, sudbina je htela da sve ide drugačijim tokom. Preminula je u Beogradu u 48. godini.

Među ostalima, osobe koje su rođene u Čačku ili njegovoj okolini su košarkaš Dragan Kićanović, reditelj Puriša Đorđević, narodni heroj Ratko Mitrović, doktor Dragiša Mišović, političar Velimir Ilić, fudbaler Lazar Marković, pesnik Vladislav Petković Dis ...

(Ona.rs)