Upoznajte Konstancu: Grad nazvan po sestri imperatora danas je najveća je crnomorska luka Rumunije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U želji da ukaže čast svojoj sestri, tadašnji rimski imperator Konstantin Veliki grad naziva Konstancijana

Foto: Pixabay/angelicavaihel

Ne samo da je Konstanca najveća luka na Crnom moru u Rumuniji, već je u pitanju i jedna od četiri najveće evropske luke. Oko 160 kilometara je deli od bugarske luke Varna, dok su nešto više od 450 kilometara od Konstance udaljeni Bosforski moreuz i Istanbul.

Pre više od 2.500 godina su antički Grci iz grada Mileta osnovali naselje na području današnje Konstance. Tomis, kako je naselje nazvano, zatim pada u rimske ruke i od tada datira naziv grada, nalik današnjem.

U želji da ukaže čast svojoj sestri, tadašnji rimski imperator Konstantin Veliki grad naziva Konstancijana. Naredni osvajači Konstance bili su Đenovljani, a nakon njih i Turci.

Konstanca / pixabay.com

Upravo u vreme turske vladavine grad i dobija današnji naziv, navodi „Romaniatourism“. Pred sam kraj 19. veka, tadašnji kralj Karol Prvi ulaže značajne napore ne bi li Konstanca bila prepoznata kao turističko mesto na obalama Crnog mora, ali i luka.

Jedan od najvećih rumunskih gradova

Sa površinom od oko 9.700 hektara, Konstanca je najveća luka na Crnom moru, ali je ujedno i površinski jedan od najvećih gradova u celoj zemlji. U Evropi staje rame uz rame sa lukama u Roterdamu, Antverpenu i Marseju. Ujedno se po promenutu robe nalazi na 16. mestu na tlu Starog kontinenta.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Grad je poznat po bogatom arheološkom i istorijskom, ali i kulturnom nasleđu. Posebno su interesantne građevine koje se mogu videti na području Starog grada.

Neke od znamenitosti Konstance

Trg posvećen antičkom rimskom pesniku, simbolično nazvan Ovidijev trg, važi za najpoznatiji trg u Konstanci. Razlog za to vezan je za događaj iz Ovidijevog života, koji je po naredbi imperatora Avgusta bio proteran u antički Tomis, danas Konstancu.

Konstanca / Foto: Shutterstock

Na Ovidijevom trgu se može videti i bronzana statua rimskog pesnika, koja je izrađena pred kraj 19. veka.

U gradu postoji i Rimsko zdanje, koje funkcioniše kao deo Nacionalnog istorijskog i arheološkog muzeja. Oko trećina zdanja, koje je imalo čak tri nivoa i predstavljalo je svojevrsnu vezu grada sa lukom, do danas je očuvano. Utvrđeno je da je ovaj kompleks izgrađen još tokom četvrtog veka. Osim akvadukta, te ostataka magacina, radionica i radnji, kao i rimskih kupatila, posebno su fascinantni ostaci mozaika, koji se prostiru na površini nešto većoj od 830 kvadratnih metara.

Dve džamije postoje u Konstanci, kao i pravoslavna crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, te crkva Svetog Mine, kao i rimokatolička crkva koja je posvećena Svetom Antoniju.

Uz Nacionalni istorijski i arheološki muzej, grad se može pohvaliti i mnogim drugim muzejima. Muzej narodne umetnosti, Muzej rumunske mornarice i Muzej umetnosti zavređuju svu pažnju posetilaca.

(Ona.rs)