Dobro raspoloženje, smeh i zabava u Šapcu: Sve čari vašara, karnevala i "Čivijade"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vašar zvanično traje do 23. septembra

Foto: Čivijaški karneval - ustupljene fotografije

Šabački malogospojinski vašar lane je posetilo više od 300.000 ljudi. Ko nije došao, pokajao se, ali već ove godine ima priliku da se uveri po čemu je vašar čuven i zašto u Šapcu kažu "Ako dođeš kajaćeš se, ako ne dođeš kajaćeš se do kraja života".

Vašarište na Mihajlovcu je otvorilo kapije u subotu i krcato je zabavnim parkovima, tezgama sa novom i polovnom robom na kojima je sve "od igle do lokomotive", šatrama sa muzičarima i vrućim pečenjem koje u večernjim satima dočekuju veseljake i gurmane...

Vašar zvanično traje do 23. septembra, a od četvrtka do subote biće još dosta razloga da se poseti prestonica "Čivijaške republike". U prepoznatljivom šaljivom maniru Šapčani kažu da su pripremili "3 u 1" zabavu koja ne sme da se propusti.

Foto: Čivijaški karneval - ustupljene fotografije

- Po tradiciji, u vreme vašara ove godine održaće se 56. Čivijada ili belosvetski vašar humora i satire, a Šabac će biti i karnevalski grad. Na najveći u regionu Šabački međunarodni karneval koji organizujemo 17. put dolazi više od 700 gostiju iz Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, iz Italije i sa Malte. Ulice i centar grada biće preplavljeni dobrom zabavom, lepotom, smehom, sve će prštati od pozitivne energije - kaže Raduško Janković.

Međunarodni karneval neće biti jedini. Još četiri karnevala pripremaju se na ulicama i gradskom trgu. U veseloj povorci, u kostimima koji su već sašiveni, ulicama će defilovati oko 1200 mališana, na karnevalu osnovaca i mališana iz vrtića 700, a za atraktivni karneval kućnih ljubimaca stiglo je oko stotinu prijava.

- Naš ponos je karneval beba koji će ove godine sa 700 učesnika biti najmasovniji do sada. Takav festival ne postoji nigde u svetu, a sa rekordnim brojem beba u karnevalskoj povorci iz našeg grada u svet ćemo poslati najlepše slike koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Prošle godine jedan čuveni ginekolog iz Beograda mi je priznao: Za 30 godina sam porodio veliki broj žena, a prvi put sam se naježio kada sam video 600 beba na jednom mestu - ispričao je Janković.

Promoterka karnevala beba je glumica Miljana Gavrilović. Ona će najlepšu karnevalsku povorku predvoditi sa svojih troje mališana.

"Čivijada" će okupiti karikaturiste, aforističare i muzičare koji će, tradicionalno, zabaviti učenike nekoliko osnovnih škola, biće proglašeni pobednici konkursa za najbolji aforizam i karikaturu, a pošto je glumcu Marku Gveru istekao jednogodišnji mandat predsednika "Čivijaške republike" zameniće ga glumac Nebojša Milovanović. Na gradskom trgu biće izabrani i "kraljica karnevala", "mis batica i sekica", pobednik "šampitijade", a pre spuštanja zavese na trodnevnu feštu, najmlađi Šapčani će pustiti stotinu helijumskih balona sa ispisanim pozivnicam za posetu njihovom gradu.

(Ona.rs)

Teme