Kako je nekada izgledalo letovanje u staroj Jugi: Ovako je bilo davne 1960, a današnji klinci to neće razumeti

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimci koji uvek izazovu mnogo sete i nostalgije

Foto: ČTK / ČTK / Profimedia

Ako se sa nostalgijom sećate nekih davnih, prošlih vremena i stare Jugoslavije, onda ćete sa setom pogledati snimak iz davne 1960. godine koji je napravila jedna nepoznata britanska porodica dok je letovala na našem, tada zajedničkom Jadranu.

Amaterski video zapis, objavljen je na YouTube kanalu "MyCentry" koji inače prikuplja snimke iz prošlosti socijalističkih država, a Jugoslavija i život u njoj jedna im je od najzastupljenijih tema.

– Komunistička Jugoslavija bila je važna turistička destinacija za turiste iz Zapadne Evrope i Amerike. Ovo je amaterski snimak koji je načinila jedna britanska porodica sa sjevera Engleske tokom posjete jadranskoj obali 1960. godine – piše u opisu snimka.

Autori takođe podsećaju da je Jugoslavija tokom "Hladnog rata" bila jedina socijalistička zemlja u koju je letela Pan Amerika, nekad najveća svetska avio-kompanija, kao i da je tokom ’60-ih i ’70-ih godina primorje Jugoslavije bilo pravi hit za turiste i velike kruzere iz zemalja Zapada.

Ovakvi snimci uvek izazovu mnogo komentara, a većina se slaže da je atmosfera na njima nekako setna i nostalgična, kako sve odiše mirom, jer predstavlja neka jednostavnija i skromnija vremena, koja su imala svoje čari.

(Ona.rs/ Pozitivno.ba)