U ovom gradu biciklisti su najvažniji: Utreht je četvrti grad po veličini u Holandiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog brojnih kanala, smatra se naročito atraktivnim. A posebnu dozu šmeka daju mu biciklisti, koji uvek imaju prednost u Utrehtu

Foto: Pixabay/janngw

Mada je na četvrtom mestu po veličini u Holandiji, Utreht se ne može svrstati u naročito velike gradove. I baš zato su mnoge gradske znamenitosti relativno brzo i lako dostupne.

Zbog brojnih kanala, smatra se naročito atraktivnim. A posebnu dozu šmeka daju mu biciklisti, koji uvek imaju prednost u Utrehtu.

Budući da je u ovom holandskom gradu u jeku „kampanja ozelenjavanja“, sve se više pažnje posvećuje uređenju okućnica i gradnjih biciklističkih staza.

Uz to, u celom gradu, a posebno u centru, biciklisti uvek imaju prednost, primarno zato što se radi na tome da, kako navodi „Holland.com“, centar grada bude rastrećen od automobila i kamiona.

Foto: Pixabay/mdm1979mdm

Najpoznatiji vidikovac

Nakon što pređu ukupno 456 stepenika, koliko ih vodi do kule Dom, koja je prepoznata kao simbol grada i lako je uočljiva iz svih njegovih delova, turisti će biti nagrađeni najlepšim pogledom na Utreht.

Poznata i po tome što se smatra najvišim crkvenim tornjem u celoj zemlji, kako ističe „Visitutrechtregion“, ova kula je za posete otvorena svakog dana u periodu između 10 i 17 časova po lokalnom vremenu.

Alternativa Amsterdamu

Neretko se Utreht karakteriše kao destinacija, koja je alternativa mnogo poznatijem i posećenijem Amsterdamu.

Posebnu draž gradu daju kanali, ali i kafići i restorani koji se duž njihovih obala nalaze. Tim pre što se posetiocima nudi prilika i da se upuste u pravu avanturu - vožnju čamcima duž kanala. Tako će moći da u atrakcijama Utrehta uživaju, ali iz drugačije perspektive.

Foto: Pixabay/sabinebends

No, koliko god kanali i kula Dom bili smatrani simbolima ovog holandskog grada, postoji još nešto što privlači pažnju posetilaca. Gde god se našli u Utrehtu, prilično je izvesno da će imati priliku da uživaju u lepo uređenom parku. Jednostavno, parkovi su još jedna od osobenosti grada.

Svake godine se u parku „Transvajk“ organizuje značajan festival povodom Dana oslobođenja, dok se zoološki vrt i prostrano igralište nalaze u okviru „Griftparka“.

Uz sve to, Utreht je poznat po još nečem. Parking namenjen biciklima, koji se smatra najvećim na celom svetu, jer na njemu ima mesta za „ne manje od 12.500 bicikala“, nalazi se upravo u ovom gradu.

(Ona.rs)