Ako želite da vidite fontanu Di Trevi, moraćete uskoro i da platite: Rimske vlasti donose odluku

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pošteđeni će biti samo stanovnici ovog grada

Foto: Tanjug/AP

Rim je jedna od omiljenih romantičnih destinacija koja može pružiti mnogo toga. I cela Italija je puna neotkrivenih stvari, i svako može pronaći nešto za sebe, bilo da je to hrana, piće, neka znamenitost ili slično.

Fontana di Trevi je jedno od glavnih obeležja ovog grada i godišnje je poseti milioni ljudi. Sada su italijanske vlasti rešile da počnu da naplaćuju posetu njoj, iako svako ko je poseti oseti po neki evro zamišljajući želju i bacajući ga u nju.

Vlasti italijanske prestonice kažu da žele da započnu projekat kod Fontane di Trevi kao deo tekućih planova za smanjenje gužve i promovisanje "održivog turizma". Fontana iz 18. veka je dugo bila "neophodna poseta" za turiste u večnom gradu, ali je često pretrpana i prepuna džeparoša.

- Lično bih bio za razmatranje novog oblika pristupa i vremenski ograničenog. Ako se primeni, delovao bi kao "sistem za rezervaciju karata - besplatan za Rimljane i koštao bi simboličnih 1 evro za turiste - rekao je Alesandro Onorato, rimski gradski većnik odgovoran za turizam, piše "Euronews".

Uprkos tom trošku, gradske vlasti kažu da cilj optužbe nije prikupljanje novca, već smanjenje i kontrola gužve, dok ih sprečavaju da "jedu sladoled ili picu na spomeniku koji zaslužuje odgovarajuće poštovanje".

Koliko je verovatno da će se plan Fontane di Trevi ostvariti?

Fontana je jedna od najposećenijih atrakcija u Italiji ali i širom sveta. To znači da je često prepun ljudi koji se bore da dobiju pogled na ikonu, koju je dizajnirao italijanski arhitekta Nikola Salvi.

Rim u proseku poseti 35 miliona posetilaca svake godine, a taj broj će biti još veći 2025. godine, jer bi Jubilej, jednogodišnji verski događaj koji se održava u gradu i Vatikanu, trebalo da privuče još milione.

(Ona.rs)