Nedaleko od ove banje, poznate po izuzetno toplim izvorima lekovite vode, rođena je „srpska Jovanka Orleanka“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao jedna od turističkih atrakcija Jošaničke banje navodi se upravo spomenik podignut u čast srpske heroine

Foto: Shutterstock

Sećanje na srpsku heroinu, rođenu u selu Koprivnica, koje se nalazi nedaleko od Jošaničke banje i dalje živi. Tim pre što se baš u toj banji, podno Kopaonika nalazi i spomenik Milunki Savić.

Njena hrabrost i želja da se bori protiv neprijatelja, ali i da zaštiti svog brata u borbi, navele su je da se preruši u muškarca. Ostalo je upamćeno da su svi mislili da je „srpska Jovanka Orleanka“, kako su je kasnije nazivali, zapravo muško, sve dok nije bila jednom prilikom ranjena, kada je i bilo otkriveno ko je zapravo ona.

Kao jedna od turističkih atrakcija Jošaničke banje navodi se upravo spomenik podignut u čast srpske heroine.

„Planinska banja“ Srbije

Na gotovo idealnoj nadmorskoj visini od 550 metara nalazi se Jošanička banja. I baš zato se pominje i kao jedna od banja koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u našoj zemlji.

Foto: Shutterstock

Čist, planinski vazduh primaran je razlog zbog koga se neretko karakteriše i kao „planinska banja“. Tim pre što se nedaleko od banje nalazi i područje Nacionalnog parka Kopaonik.

Tek nešto manje od 250 kilometara deli Jošaničku banju od Beograda, dok je od Kraljeva banja udaljena oko 75 kilometara.

Izuzetno topla lekovita voda

Pretpostavlja se da su još drevni Rimljani, u vreme kada su naseljavali to područje, bili upoznati sa lekovitim vodama Jošaničke banje. Kasnije su ih, prilično je izvesno, i turski osvajači obilato koristili, čemu svedoči i Tursko kupatilo, kako se i danas naziva.

Foto: Shutterstock

Na području Jošaničke banje postoji ukupno pet izvora tople lekovite, termomineralne vode. Ono po čemu su specifični jeste temperatura vode, budući da se kreće u rasponu od 36 do 78,5 stepeni Celzijusove skale. Takođe, postoje i izvori hladne vode, a na jednom od njih je temperatura samo 14 stepeni i on se nalazi nedaleko od Luškog potoka.

U vodama Jošaničke banje prisutni su mnogi značajni elementi, kao što su recimo sulfati, natrijum i fluor, ali i kalcijum i drugi.

Foto: Shutterstock

Mnoge bolesti i stanja se tretiraju u ovom banjskom lečilištu - različita kožna oboljenja i oboljenja mišića, te različiti vidovi reumatizma, kao i neuralgije, zatim ginekološki i drugi problemi. Kada se svemu tome doda i čist, planinski vazduh, te gotovo netaknuta priroda koja okružuje područje Jošaničke banje, jasno je i zbog čega boravak u toj banji krepi i telo i dušu.

Osim već pomenutog nacionalnog parka, u okolini Jošaničke banje nalazi se i Stari Ras, kao i značajni srpski srednjevekovni manastiri, poput recimo Studenice i Đurđevih Stupova, te Sopoćana.

(Ona.rs / „Banjeusrbiji“ )