Za svakoga po nešto: Iskoristite produženi vikend za Dan primirja i posetite neku destinaciju u Srbiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predloga je zaista mnogo, a ovo su samo neki od njih

Foto: Pixabay/Justus_Zeemann

Bez obzira da li ste pristalice aktivnog odmora ili jednostavno želite da se opustite na nekoj drugoj destinaciji, vikend izleti su dobra opcija. A ako je još i produženi vikend u pitanju, što nas očekuje za koju sedmicu kada se u Srbiji obeležava Dan primirja, onda je to još bolje.

Da je naša zemlja bogata što prirodnim lepotama, što istorijskim nasleđem i banjama, ali i drugim atraktivnim lokacijama, znamo. Zato i nije tako jednostavno odlučiti gde na izlet u Srbiji.

Predloga je zaista mnogo, a ovo su samo neki od njih.

Topola

Oko 80 kilometara deli ovu šumadijsku varoš od glavnog grada, a upola manje je Topola udaljena od Kragujevca. Najbliži joj je Aranđelovac, pa se može iskoristiti prilika i za posetu tom gradu. Uz nezaobilaznu šetnju parkom Bukovičke banje, specifične po tome što se nalazi na svega par minuta hoda od centra.

Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Razlog zbog koja je upravo Topola uvrštena među predloge za putovanja za Dan primirja jeste Oplenac, uzvišenje koje se nalazi nedaleko od centra. I na njemu crkva posvećena Svetom Đorđu, zaštitniku porodice Karađorđević.

U kripti Oplenačke crkve nalazi se 39 grobnica, a u 20 njih su sahranjeni članovi doma Karađorđevića. Uz posetu crkvi, poznatoj po više od fascinantnih 3.500 metara kvadratnih mozaika, ne treba propustiti ni uživanje u lepoti vinograda, koji se nedaleko nalaze. Poseban ugođaj je šetnja lepo uređenom stazom do crkve u jesen.

Novi Sad i Sremski Karlovci

Osim centra glavnog grada Vojvodine koji, istini za volju turisti najčešće i posećuju, ne treba propustiti ni obilazak Petrovaradinske tvrđave, koja je svojevrstan znak raspoznavanja Novog Sada. Uživanje u pogledu na moćni Dunav je sa zidina tvrđave je garantovano.

Ništa manje posetioce ne fascinira ni čuvani "Pijani sat", koji je jedna od atrakcija i tvrđave i grada.

Foto: Aca Milutinović

A kad ste već u Novom Sadu, možete posetiti i Sremske Karlovce, grad koji čuva spomen na čuvenog srpskog pesnika Branka Radičevića, koji je i sahranjen na Stražilovu, fruškogorskom vrhu udaljenom par kilometara od centra.

Foto: Aca Milutinović

Uz česmu "Četiri lava", koja je mnogima poznata po sceni iz filma „Lajanje na zvezde“, zgrada Karlovačke gimnazije, ali i Saborna crkva u Sremskim Karlovcima privlače turiste. U njoj se nalati ikona Svetog Đorđa, koju je izradio čuveni slikar Paja Jovanović, kao i i još devet njegovih slika. Takođe, u crkvi se čuvaju i delovi moštiju Svetog Arsenija Sremca, te ikona Presvete Bogorodice Bezdinske.

Muzej Srpske pravoslavne crkve, "Kapela mira" i Patrijaršijski dvor još su neke od znamenitosti ovog pitomog sremačkog grada.

Tvrđave

Za ljubitelje nešto aktivnijeg odmora, koji je protkan boljim upoznavanjem istorije, najbolja opcija za putovanja tokom produženog vikenda za Dan primirja su tvrđave na Dunavu. Iako ih je mnogo više, Golubačka i Ramska, ali i tvrđava Fetislam koja se nalazi nedaleko od Kladova, mogu da budu deo ovog itinerera.

Nedaleko od Velikog Gradišta nalazi se Ramska tvrđava. Koliko je to utvrđenje, izgrađeno po nalogu turskog sultana Balazita Drugog bilo moćno, svedoči i čak 36 otvora za topove.

Sačinjena od gornjeg, te prednjeg i zadnjeg grada, Golubačka tvrđava igrala je značajnu ulogu tokom istorije. Danas je lepo uređena i otvorena za posete, a nalazi se na području Nacionalnog parka Đerdap.

Da li vi imate neki bolji predlog?

(Ona.rs)