• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

7 tvrđava na Dunavu svedoči o bogatoj istoriji naše zemlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija je bogata mnogim skrivenim prelepim mestima, istorijskim spomenicima i zdanjima

  • 0
Tvrđava Golubac, Golubački grad Foto: Ivan Strahinić

Na teritoriji Srbije još od antičkih vremena građene su tvrđave na strateški važnim mestima za odbranu. S obzirom na daleka vremena kada su počele da se grade, ne čudi činjenica da su širom zemlje sačuvani tek ostaci nekih od ovih građevina, ali i oni predstavljaju pravo blago.

U toku srednjeg veka vladari su gradili utvrđenja na obali Dunava. Mnogi veruju da su ove tvrđave, pored toga što su služile kao odbrana, imale cilj i da oduševe protivnika kada ih vidi.

Tvrđave Srbije su važno i neizostavno svedočanstvo o istoriji naše zemlje, a duž reke Dunav ih je postavljeno čak sedam. Predstavljamo vam sedam tvrđava na obalama Dunava koje vredi obići, jer će vas oduševiti svojom lepotom.

1. Bačka tvrđava 

Srednjovekovna tvrđava kod grada Bač jedna je od najbolje očuvanih u Vojvodini. Ono što privlači pažnju na ovom utvrđenju je donžon kula na kojoj su smeštene spiralne stepenice i nužnici.

Inače, tvrđava nije direktno pozicionirana na Dunavu, ali se smatra dunavskim utvrđenjem jer se nalazi u neposrednoj blizini ove reke.

7 Tvrđava na Dunavu. Bačka tvrđava Foto: Branko Jovanović

2. Petrovaradinska tvrđava

Na mestu ove tvrđave oduvek su bila vojna utvrđenja zbog povoljnog geografskog položaja. Tvrđava kakvu danas poznajemo završena je 1780. godine i predstavlja dragulj Novog Sada. Petrovaradinska tvrđava je spoj viševekovne tradicije i savremenih vrednosti, budući da se u njegovom sastavu danas mogu pronaći umetnički ateljei, galerije, muzeji i restorani.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Aca Milutinović

3. Kalemegdan

Istorija Kalemegdana je usko povezana sa istorijom Beograda i celog regiona. Vekovi su ostavili svoje tragove na tvrđavi, a danas je lokacija koja je neizostavna svim strancima koji posete Beograd.

Kalemegdanska tvrđava je naziv dobila spajanjem turskih reči "kale", što znači "tvrđava", i "megdan", što znači polje, pa već njeno ime govori o tome da je reč o utvrđenju koje je nekada bilo glavno vojno uporište Beograda.

Tvrđava je podignuta početkom 1. veka kao palisada sa zemljanim bedemima, a potom se tokom vekova razvijala, i menjala svoju funkciju. Na Kalemegdanu se nalaze Vojni muzej, Zoološki vrt, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao i veliki broj sportskih igrališta i ugostiteljskih objekata, zajedno sa dečjim zabavnim parkom.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Shutterstock

4. Smederevski grad

Smederevsku tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439. godine.

Glavna kula nalazi se sa strane Dunava, a ostale četiri isturene kule su na kopnenoj strani. U unutrašnjosti zamka nalazile su se tri zgrade dvora, a unutrašnji bedemi su se sastojali od 11 kula. Ispred njih se nalazio spoljni bedem sa položajima za topove i kulama, kao i široki rov ispunjen vodom.

Najveće oštećenje u svojoj istoriji tvrđava je pretrpela 1941. godine zbog eksplozije nemačkog skladišta municije.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Avanture duha

5. Ramska tvrđava

Tvrđava se nalazi na obali Dunava blizu od Velikog Gradišta. U 15. veku ju je sagradio sultan Bajazit II kako bi osnažio odbranu od ugarskih upada. Ramska tvrđava ima pet kula povezanih moćnim bedemima.

Građena je kao prvo tipično artiljerijsko utvrđenje u Srbiji. Ona poseduje 36 topovskih otvora, što govori o njenoj velikoj moći.

Tokom 18. veka, u austro-turskim ratovima ponovo postaje strateški značajno uporište, ali već u prvoj polovini 19.veka život u njemu lagano zamire, kada ga Turci definitivno napuštaju.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Shutterstock

6. Golubac

U istorijskim izvorima Golubačka tvrđava prvi put se pominje 1335. godine, ali se ni dan-danas ne zna ko ju je zapravo podigao. Ova tvrđava je kao važna strateška tačka za odbranu granice na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubačka tvrđava se sastoji od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada i čini je ukupno devet kula sa dve velike kolske kapije.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Predrag Vučković

7. Fetislam

Fetislam je tvrđava koja se nalazi u blizini Kladova, a koja je izgrađena za vreme vladavine Osmanskog carstva na području današnje Srbije. Ovu tvrđavu na Dunavu, podigli su Turci Osmanlije 1524. godine, i nazvali je Fetislam, što znači "pobeda Islama"

Velika tvrđava se sastoji iz šest bastiona povezanih bedemima, prolazima i pokretnim mostovima koji prelaze preko vodenog rova koji ga okružuje.

7 Tvrđava na Dunavu Foto: Dragan Bosnić

U unutrašnjosti se nalaze i dodatne građevine, kao što su magacin, džamija, hamam.

Kod samog ulaska u tvrđavu postoji mermerna ploča posvećena turskom sultanu Mahmudu II.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja