Kozji rog, nizača i tucana paprika: Tajna zbog koje je Donja Lokošnica poznata kao „crveno selo“

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

U vreme kada se sve u prirodi polako priprema za hladne zimske dane, jedno leskovačko selo nema jesenje boje. Sve je u Donjoj Lokošnici tada crveno, jer se paprika poznata pod nazivom nizača mora osušiti, ne bi li se kasnije od nje pripremila izuzetno ukusna, nadaleko čuvena leskovačka tucana paprika.

Sa razlogom se mlevena paprika koja se proizvodi u ovom selu smatra najboljom i to ne samo u našoj zemlji, nego i na evropskom tlu.

Malobrojni meštani Donje Lokošnice su gotovo svi, u manjoj ili većoj meri, usmereni upravo na ovo povrće. Zato i ne čudi što se na fasadi gotovo svake kuće s jeseni može videti crveno blago – paprika sa ljubavlju i strpljenjem nanizana, koja treba da se osuši, kako bi se pripremila za zimu.

Upravo je ta paprika i zaslužna za to što je Donja Lokošnica poznata i kao “Crveno selo”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uzgoj paprika od davnina

Možda nekome to zvuči neverovatno iz današnje perspektive, ali još u vreme turske vladavine, kako se veruje, stanovnici Donje Lokošnice počeli su da uzgajaju papriku.

I to ne bilo koju, nego autohtonu vrstu znanu i kao “kozji rog”, mada je ustaljeniji naziv za nju, jednostavno “nizača”.

Nije ništa neobično s jeseni videti skoro sve stanovnike ovog leskovačkog sela, i mlade i stare, kako strpljivo pripremaju papriku, ne bi li kasnije od nje pripremili i čuvenu tucanu papriku, po kojoj je Donja Lokošnica mnogima poznata.

Dani posvećeni paprici

I kakvo bi to selo, koje je usmereno najpre na uzgoj paprika, bilo da se u njemu ne organizuje i manifestacija koja je ovom povrću posvećena.

Slobodno se može reći da su “Dani paprike” u Donjoj Lokošnici manifestacija koja je vredna posete.

Sada več tradicionalna manifestacija okuplja brojne učesnike, koji se takmiče u različitim disciplinama. Iako se utrkuju i u pečenju i ljuštenju paprika, posetiocima, ali i meštanima je posebno zanimljivo takmičenje u nizanju lokošničkih paprika.

Podrazumeva se da posetioci ove jedinstvene manifestacije imaju priliku i da isprobaju vrlo ukusne specijalitete, čiji je glavni sastojak, sasvim očekivano, paprika.

(Ona.rs / “Serbia.com” )