• 1

Na jugu Srbije, u blizini Leskovca, nalazi se selo koje se crveni s jeseni

Donja Lokošnica poznata je po uzgoju paprike znane kao „nizača“, „kozji rog“ ili „šilja“

  • 1
Donja Lokošnica, paprike Foto: Ivan Strahinić

Jedino mesto u Srbiji, ali i regionu u kome, prema tvrdnjama meštana, raste baš ta sorta paprika, nalazi se na oko 15 kilometara udaljenosti od Leskovca.

Donja Lokošnica poznata je po uzgoju paprike znane kao „nizača“, „kozji rog“ ili „šilja“. Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, u ovom „Crvenom selu“, kako ga još nazivaju, postoje 272 domaćinstva, navodi „Wikipedia“. I gotovo sva se bave uzgojem paprika.

Sa kolena na koleno se prenosi i umeće nizanja paprika, ali i tradicija uzgoja. Kako navodi „Agroklub“, iako se ne zna pouzdano od kada datira proizvodnja paprika u ovom selu, mnogi meštani iznose tvrdnje da je to bilo još u vreme kada su turske snage vladale tim prostorima.

Donja Lokošnica, paprike Foto: Ivan Strahinić

Selo koje se crveni u jesen

U vreme kada se paprike beru i nižu, kako bi se pripremile za sušenje i tucanje, Donja Lokošnica se sva zavrceni.

Na gotovo svakoj kući i pomoćnom objektu mogu se videti niske crvenih paprika, koje se suše i pripremaju za proizvodnju nadaleko čuvene, leskovačke tucane apprike. Manji deo se ostavlja za sušenu papriku, koja se obično puni izabranim filom i tako jede.

Donja Lokošnica, paprike Foto: Ivan Strahinić

I mladi i stari, i žene i muškarci učestvuju u proizvodnji. Svako doprinosi na svoj način.

Jedinstvena manifestacija u Donjoj Lokošnici

Manifestacija koja se održava već 16 godina privlači sve veći broj gostiju. I ne samo zato što su „Dani paprike“ jedinstvena manifestacija, već i zato što posetioci imaju prilike i da posmatraju takmičenje u nizanju paprike.

Donja Lokošnica, paprike Foto: Ivan Strahinić

Kako navode „Juznevesti“, na prošlogodišnjem takmičenju u nizanju autohtone sorte paprika u Donjoj Lokošnici pobedu je odnela takmičarka po imenu Jovana Kostić. Ona je uspela da za samo minut i 38 sekundi naniže čak 50 paprika.

Donja Lokošnica, paprike Foto: Ivan Strahinić

Zanimljivo je pomenuti da se u ovom selu događaju i mnoge komične situacije u periodu kada je svaka kuća ukrašena niskama crvenih paprika, ističe pomenuti sajt. Tada neretko posetioci koji su prvi put u Donjoj Lokošnici jednostavno zalutaju i ne uspevaju da pronađu kuću određene osobe, prosto zato što su sve kuće iste, jer su „okovane“ crvenim niskama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari