Ako izbacite ovu namirnicu iz ishrane, produžićete život
Oduvek se tragalo za formulom za dugovečnost, a naučnici tvrde da su našli rešenje
Poznato je da zdrava ishana reguliše sve procese u organizmu i pozitivno utiče na vaše zdravlje. Samo postoji činjenica da mnogi ne znaju koje namirnice spadaju u zdravu hranu.
Ovu hranu NI POD RAZNO ne smete da jedete po vrućini!
Konzumiranjem sočiva, orašastih plodova i drugih proteina biljnog porekla, umesto kobasica i mesa, možete znatno da povećate šansu da živite duže, piše Independent, a prenosi Jutarnji list.
Studija, u sklopu koje se proučavao uticaj proteina različitog porekla, otkrila je da se konzumiranje velike količine proteina životinjskog porekla povezuje sa visokim nivoom smrtnosti.
Istraživanje, koje su sproveli Medicinski fakultet na Harvardu i Opšta bolnica Masačusec, pratilo je 13 hiljada osoba tokom 36 godina. Nadgledali su način njihove ishrane, životni stil, sklonosti bolestima i smrtnost.
Otkriveno je da je za održavanje uravnotežene ishrane potrebno konzumiranje određene količine proteina, ali je utvrđeno da je izvor tih proteina takođe jako važan.
Pokazalo se da je 10 odsto veći unos mesa povezan sa dva odsto većom smrtnošću i sa 8 odsto većom šansom za razvijanje bolesti srca i krvnog sistema.
Zbog toga se sugeriše da se između 15 i 19 grama životinjskih proteina, koliko otprilike sadrži jedna kobasica ili nekoliko kriški slanine, zameni sa orašastim plodovima, mahunarkama ili žitaricama. Tim jednim korakom može znatno da se smanji rizik od prevremene smrti.
- Dok su se ranije studije fokusirale na ukupni unos proteina, što je takođe važno, odabir pojedinačne hrane koju ljudi jedu da bi uneli proteine jednako je važan. Naša otkrića imaju javne zdravstvene implikacije i mogu da pomognu da se izmene trenutna dijetetska uputstva, kada se radi o unosu proteina - rekao je dr Mingjang Song, glavni autor studije.
Istraživači su takođe konstatovali da je povezanost između vrste proteina i smrtnosti varirala s obzirom na životni stil pojedinca.
Pušenje, znatan unos alkohola i gojaznost, takođe, su uticali na tu povezanost kod učesnika studije. Kod najzdravijih učesnika istraživanja veze gotovo da i nije bilo, budući da ti ispitanici po pravilu više brinu o svom zdravlju i jedu više živine i ribe od prerađenog i crvenog mesa.
Pogledajte video i saznajte kako da da napravite zdravu pljeskavicu.
(Telegraf.rs)