Sve vreme držite nož pogrešno kada nešto seckate - ovo je pravi način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li i vi pravite ovu grešku?

Postoji pravi način na koji se drži nož, a postoji i pogrešan. Naravno, nož možete da držite na bezbroj pogrešnih načina, a da i dalje uspete da spremite spektakularno jelo.

Ali, ako nož držite na pravi način, možda postanete i srećniji kuvar.

Pravi način držanja noža može se sumirati u svega dve reči: udavite ga.

Tačnije, nož ne bi trebalo da držite za dršku celom njenom dužinom, već bi palac i kažiprst trebalo da vam budu na prelazu koji spaja oštricu sa drškom, pri vrhu, taman toliko da malo prelaze na samu oštricu. Ostala tri prsta bi trebalo da budu na dršci.

Foto: Pixabay.com

Na ovaj način ćete imati bolju kontrolu nad svojim akcijama i sprečićete da nož "izgubi kontrolu".

Zlatno pravilo je - što vam je šaka niže na dršci, to imate manju kontrolu nad nožem.

Ova tehnika nije primenjiva na svim noževima, već samo na onim većim koji imaju dovoljno debelu oštricu da možete lepo da je uhvatite palcem i kažiprstom.

(Telegraf.rs)