Ovo je nekada bilo omiljeno jelo glumca Marka Nikolića kog je čak morao i da se odrekne

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki glumac koga je narod zavoleo kao Gigu Moravca u seriji “Bolji život” bio je odličan kuvar, a jedno jelo posebno je zavoleo još u ranoj mladosti

Foto ilustracija: Telegraf/ATA images/Shutterstock

Doajen srpskog glumišta Marko Nikolić napustio nas je početkom ove godine nakon duže bolesti. Imao je 73. godine kada je izgubio poslednju bitku sa kancerom.

Zbog narušenog zdravlja, nekada veliki gurman, strastveni pušač i ljubitelj dobre kapljice poslednjih godina pred smrt morao je da se odrekne slatkih poroka. Omiljenu kavurmu, škembiće i dobru domaću šljivovicu zamenio je ribom, povrćem i ceđenim sokovima.

Kako je često isticao, ovaj rođeni Kraljevčanin voleo je sve vrste gurmanluka, od crevaca, preko kavurme do papaka, ali jedan mu je bio omiljen – škembići u saftu, ali spremani na italijanski način, s parmezanom.

A evo kako da pripremite omiljeno jelo Marka Nikolića...

Sastojci:

750 g škembića

2 glavice crnog luka

2 kašičice gustog sosa od paradajza

malo peršuna

2 čena belog luka

50-100 g slanine

malo struganog parmezana

pola čaše maslinovog ulja

so

biber

Priprema:

Sitno iseckani crni i beli luk propržiti na ulju. Kad postane staklast, dodati mu sos od paradajza rastvoren u čaši tople vode. Sve kuvati na blagoj vatri, otprilike 15-ak minuta.

U međuvremenu, škembiće obariti, pa iseći na tanke režnjeve i pomešati sa lukom.

Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo peršuna, poklopiti i kuvati još 15-ak minuta na laganoj vatri.

Služiti posuto nastruganim parmezanom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)