Tradicionalno srpsko jelo Marka Janketića asocira na detinjstvo, a i danas ga rado jede

Vreme čitanja: oko 1 min.

Probajte tradicionalno jelo koje obeležilo Markovo detinjstvo

Foto: Nikola Tomić, Wikipedia

Iako glumi već duži niz godina, televizijska publika zapazila je Marka Janketića tek u popularnoj seriji "Ubice mog oca", gde rame uz rame sa Vukom Kostićem rešava najkomplikovanije zločine.

Ovaj mladi glumac potekao je iz umetničke porodice. Pored oca Mihaila Miše Janketića, barda srpskog glumišta koji je nedavno napustio životnu scenu i majke Svjetlane Knežević, poznate balerine, i Markove sestre Milica i Iva su se opredelile za glumu i balet.

Kako dele ljubav prema umetnosti, tako i porodično imaju omiljene recepte. Jedan od njih je cicvara, tradicionalno jelo koje je, po Markovim rečima, obeležilo njegovo detinjstvo, a koje i danas rado jede.

Probajte i vi ovo jelo koje je naši preci nekada pripremali svakodnevno...

Foto-ilustracija: Foter/erecepti.com

Cicvara

Namirnice:

- 500 g masnog ili punomasnog, tvrđeg sira,

- 2 dl vode,

- 2 dl mleka, 

- 200 gr starog kajmaka,

- kukuruznog brašna po potrebi ,

- so

Priprema: Vodu i mleko staviti u šerpu i zagrevati. Sir izmrviti ili iseći na listove i staviti u vrelo mleko i vodu da se

kuva. Kada smesa počne da ključa, lagano sipati brašno, neprekidno mešajući. Mešati dok se smesa ne ujednači. Dodati kajmak i nastaviti s mešanjem još 10 minuta. Po potrebi dosoliti. Mešati sve dok smesa ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok ne počne da pliva u oslobođenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je posuti iseckanim peršunom ili preliti kiselim mlekom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)