Prave Kosovke su obavezno morale da znaju recept za ovu drevnu srpsku pitu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept je više nego jednostavan, a pita veoma ukusna

foto: Facebook/Lepi brka, Gastronomad/Živka Dabić

U fejsbuk grupi "Lepi Brka, Gastronomad" osvanuo je recept za tradicionalnu kosovsku pitu, odnosno prepeč koji se pravi i u mnogim drugim delovima Srbije na različite načine.

Ipak, kosovska pita se pravi upravo ovako i reč je o jednom od drevnih recepata sa Kosova i Metohije.

Recept za kosovsku pitu:

foto: Facebook/Lepi brka, Gastronomad/Živka Dabić

Umestite testo za pitu od brašna, pune kašike soli i 500ml vode.

Podelite testo na dva dela.

Premažite mašću ili margarinom, po želji.

Razvite koru da bude i na ivici pleha.

Napravite fil od pola kilograma kiselog mleka, 4 jaja i sira.

Izručite smesu na prvu koru i odozgo stavite drugu.

Uvijte ivice lepo da fil ne bi izlazio.

Pitu možete praviti i sa zeljem, mesom i kupusom - ko kako voli.

Prijatno!

(Telegraf.rs)