Prave Kosovke su obavezno morale da znaju recept za ovu drevnu srpsku pitu
15
Vreme čitanja: oko 1 min.
Recept je više nego jednostavan, a pita veoma ukusna
foto: Facebook/Lepi brka, Gastronomad/Živka Dabić
U fejsbuk grupi "Lepi Brka, Gastronomad" osvanuo je recept za tradicionalnu kosovsku pitu, odnosno prepeč koji se pravi i u mnogim drugim delovima Srbije na različite načine.
Ipak, kosovska pita se pravi upravo ovako i reč je o jednom od drevnih recepata sa Kosova i Metohije.
Recept za kosovsku pitu:
foto: Facebook/Lepi brka, Gastronomad/Živka Dabić
Umestite testo za pitu od brašna, pune kašike soli i 500ml vode.
Podelite testo na dva dela.
Premažite mašću ili margarinom, po želji.
Razvite koru da bude i na ivici pleha.
Napravite fil od pola kilograma kiselog mleka, 4 jaja i sira.
Izručite smesu na prvu koru i odozgo stavite drugu.
Uvijte ivice lepo da fil ne bi izlazio.
Pitu možete praviti i sa zeljem, mesom i kupusom - ko kako voli.
Prijatno!
(Telegraf.rs)