Jedan od najstarijih recepata za slavski kolač: Srpska tradicija nalaže da ovako mora izgledati

Vreme čitanja: oko 1 min.

U susret Aranđelovdanu otkrivamo kako da napravite jedan od najukusnijih slavskih kolača

Ono bez čega je slava nezamisliva je svakako slavski kolač, a zahvaljujući ovom tradicionalnom receptu imaćete jednu od najlepših.

Da biste zamesili testo potrebno je 1,5kg brašna, 30g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče maslaca, kora limuna, žumace, so i malo mleka.

Ako pripremate posni kolač, onda izbacite jaja, a umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto maslaca margarin.

Priprema:

Foto: Wikimedia/Dragan Cvetkovic

Izdrobite kvasac, prelijte ga mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice dodajući so i brašno. Testo treba da je retko.

Sud sa kvascem potom stavite na neko toplo mesto, a dok kisne, prosejte bršano u sud za mešanje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugu činiju umešajte žumanca, šećer, maslac i ukisli kvasac. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka. Onda kada testo počne da se odvaja od činije znači da je dovoljno gusto.

Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste sat vremena, a potom ga izručite na dasku - oblikujte ga i pecite u rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Dekoracija

Izgled kolača ipak zavisi prvenstveno od vaših veština, a poenta je da oblik bude okrugao i da se peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude prekršten, da ima šaru u obliku krsta po sredini i bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase nemojte praviti od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka, te formirajte željeni oblik.

Video: Budite spremni i za predstojeće praznike: Vrhunsku česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(T.T./Telegraf.rs)