Lagan recept za jednu od omiljenih pita koju jedemo u Grčkoj: Bugacu uopšte nije teško napraviti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljubitelji slanog biraju tiropitu, a oni koji preferiraju slatko bugacu

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Poznati grčki kuvar Akis Petretzikis podelio je jednostavan recept za originalnu slatku bugacu koja je omiljeni dezert mnogih od nas kada se nalazimo na letovanju u Grčkoj. Sada je i sami možete pripremiti na vrlo jednostavan način!

Sastojci:

270 gr šećera

6 jaja (4 cela + 2 žumanceta)

300 ml mleka

300 ml pavlake za kuvanje

2 vanilin šećera

1 prašak za pecivo

Kore za pite ili baklave

100 gr putera

smeđi šećer

šećer u prahu

cimet

Prvi korak:

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Istopite puter na umerenoj vatri i premažite tepsiju.

Stavite prvo jednu koru preko celog dna, natopite je puterom, a zatim preko nje i drugu koju ćete takođe premazati samo puterom.

Ostale kore blago naprskajte puterom i jednu po jednu ređajte slažući ih kao harmoniku – jednu pored druge.

Ako ostane putera, prelijte ih (ne previše).

Stavite ih u rernu, ali pri vrhu da se peku 20 minuta (poenta je da dobiju zlatno-žućkastu boju).

Drugi korak:

Razlupajte četiri jaja, a od preostala dva uzmite samo žumace. Dodajte šećer i umešajte rukom.

Dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo, mleko i pavlaku za kuvanje. Dobro izmešajte sve.

Smesa treba da bude tečna.

Treći korak:

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis

Pošto ste ispekli kore, izvadite ih iz rerne i polako polivajte kremom koji ste napravili - ravnomerno.

Nemojte da vas brine ako kore plivaju, to je normalno.

Kore odozgo pospite smeđim šećerom.

Vratite u rernu, smanjite na 180 stepeni i pecite još 20 do 30 minuta.

Gotovu pitu pospite šećerom u prahu i cimetom.

Prijatno!

(Tara Tomović/Telegraf.rs)