Lagan recept za jednu od omiljenih pita koju jedemo u Grčkoj: Bugacu uopšte nije teško napraviti
Ljubitelji slanog biraju tiropitu, a oni koji preferiraju slatko bugacu
Poznati grčki kuvar Akis Petretzikis podelio je jednostavan recept za originalnu slatku bugacu koja je omiljeni dezert mnogih od nas kada se nalazimo na letovanju u Grčkoj. Sada je i sami možete pripremiti na vrlo jednostavan način!
Sastojci:
270 gr šećera
6 jaja (4 cela + 2 žumanceta)
300 ml mleka
300 ml pavlake za kuvanje
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Kore za pite ili baklave
100 gr putera
smeđi šećer
šećer u prahu
cimet
Prvi korak:
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Istopite puter na umerenoj vatri i premažite tepsiju.
Stavite prvo jednu koru preko celog dna, natopite je puterom, a zatim preko nje i drugu koju ćete takođe premazati samo puterom.
Ostale kore blago naprskajte puterom i jednu po jednu ređajte slažući ih kao harmoniku – jednu pored druge.
Ako ostane putera, prelijte ih (ne previše).
Stavite ih u rernu, ali pri vrhu da se peku 20 minuta (poenta je da dobiju zlatno-žućkastu boju).
Drugi korak:
Razlupajte četiri jaja, a od preostala dva uzmite samo žumace. Dodajte šećer i umešajte rukom.
Dodajte vanilin šećer, prašak za pecivo, mleko i pavlaku za kuvanje. Dobro izmešajte sve.
Smesa treba da bude tečna.
Treći korak:
Pošto ste ispekli kore, izvadite ih iz rerne i polako polivajte kremom koji ste napravili - ravnomerno.
Nemojte da vas brine ako kore plivaju, to je normalno.
Kore odozgo pospite smeđim šećerom.
Vratite u rernu, smanjite na 180 stepeni i pecite još 20 do 30 minuta.
Gotovu pitu pospite šećerom u prahu i cimetom.
Prijatno!
(Tara Tomović/Telegraf.rs)