Recept za najstariji vojvođanski slatkiš koji zovu i sir od dunja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja koji se danas veoma retko sprema.

Foto: Shutterstock

Osnovni sastojci su dunje i šećer, a mogu mu se dodati i orasi. Poznat je i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske.

Sastojci za kitnikez:

- 1 kilogram dunja

- 800 grama šećera

- sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema kitnikeza:

Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice.

Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna.

Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate, pa vam i mi to prenosimo).

Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag).

Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima.

Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle... koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni.

Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

(Telegraf.rs/agromedia.rs)