U čast Svetom Vasiliju: Grci tačno u ponoć lome česnicu, a evo odakle potiče ubacivanje novčića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kraljevska česnica bez koje je novogodišnja grčka trpeza nezamisliva

Foto: Shutterstock

Vasilopita je deo grčke pravoslavne trpeze, a nudi se pri porodičnom okupljanju odmah s dolaskom Nove godine - uglavnom posle igranja karata ili kockanja koje je tradicionalna praksa u Grčko.

Tačno u ponoć, svetlo se pali i gasi i nakon jednog minuta ponovo upali kada svi jedni drugima kreću da čestitaju Novu godinu.

Onda na red dolazi grčka česnica Vasilopita koja se seče na trouglaste komade, a onaj koji pronađe novčić imaće sreće tokom cele naredne godine.

Međutim, zanimljivo je da postoji mnogo načina kako napraviti slatku Vasilopitu jer su grčke izbeglice iz Male Azije donele svoje verzije recepata.

Poreklo ovog običaja potiče još iz dana kada je Sveti Vasilije bio biskup u Kajseriji, a tadašnji guverner Kapadokije otišao da prikuplja porez.

Stanovnici su skupili ono što je bilo dragoceno i dali za porez. Sveti Vasilije je tada ubedio kneza da ne uzima dragocenosti stanovnika, pa je nastao problem oko vraćanja poklona njihovim vlasnicima.

Svetac je tada apelovao na stanovnike da prave male torte, a u svaku od njih je stavljao jedan od poklona. Ona se dogodilo čudo! Svako od njih je dobio ono što je i dao. Od tada se uvek na dan svetih u pogače i specijalitete stavlja po jedan novčić.

Naučite kako da pravite Vasilopitu:

Foto: Shutterstock

Sastojci

300 g putera, zagrejanog na sobnoj temperaturi

250 g šećera u prahu

1 supena kašika kristalnog šećera

7 g mahlepa (začin)

2 g mastike

1/2 kašikice muškatnog oraščića

2 kašike supene brašna za sve namene

narendana kora od 1-2 pomorandže

1 kašičica vanile u prahu

4 jaja, sobne temperature

75g mleka, 3,5%

400 g brašna za sve namene

1 kašičica praška za pecivo

šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 ° C na vrućem vazduhu.

Sipajte puter i šećer u prahu u posudu miksera i jako tucite žicom dok maslac ne postane tečan, 2-3 minuta.

Zatim zaustavite mikser, očistite bočne zidove posude lopaticom ili varjačom, nastavite da mutite još 5 minuta i odložite sa strane.

U manjoj posudi razmutite šećer, mahlepi, mastiku, muškatni oraščić, 2 supene kašike brašna i vanilin šećer i mutimo jako.

Kada je smeša gotova, dodajte je u posudu sa već gotovom smešom.

Dodajte narendanu koru narandže, i mutite u posudi pri maloj brzini.

Dodajte jaja jedno po jedno, čim upije prvo dodajte sledeće.

Izvadite posudu iz miksera i dodajte mleko, malo promešajte sa špatulom.

U jednoj činiji pomešajte 400 gr brašna sa praškom za pecivo i dodajte u posudu sa preostalom smešom mešajući lagano sa špatulom.

Namažemo maslacem veoma dobro, okruglu modlu za kolače (tortu) prečnika oko 25 cm - sa odvojivim postoljem.

Sipajte smešu u formu (modlu) i dobro je rasporedite lopaticom.

Pecite u rerni 45 minuta, na gornjoj rešetki.

Pre pečenja ne zaboravite stavite novčić

Nakon što je pečena, pospite je šećerom u prahu i poslužite!

Prijatno i srećna Nova godina!

(Telegraf.rs)