Ceo život ste pogrešno spremali omlet: Ovo je jedini pravi način

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo tajnu čuvenog francuskog omleta

Svaka zemlja ima svoj karakteristični način pripreme omleta. Italijanski omlet pod nazivom fritata sadrži povrće, sir ili čak pastu, indijski se priprema sa crnim lukom, korijanderom i zelenom čili papričicom, iranski sa spanaćem, japanski sa vinom od slatkog pirinča i soja sosom, španski sa krompirom, američki sa šunkom, a francuski je vazdušast, sadrži paradajz i začine...

Iako se čini krajnjem jednostavnim postupkom spremanje omleta može da bude izazovan zadatak. Posebno ukoliko želite da dobijete savršenu teksturu i ukus kao iz restorana.

Tajna se krije u laganom postupku pripreme, tačno određenoj jačini temperature i jednom sastojku zahvaljujući kome je tradicionalni francuski omlet penast i kremast. 

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Najvažniji korak je da dobro iseckate sve sastojke. Ako je reč o većim komadima, neće se dobro ispržiti zbog čega omlet može da postane mljackav i bezukusan. Fino isecite namirnice koje želite da dodate u jelo, bilo da je reč o luku, praziluku, šunki, paprikci ili pečurkama. Sastojke ostavite sa strane, a potom razbijte tri jaja. Uzmite žicu ili mikser i dobro umutite jaja, dodajte so po ukusu i malo bibera. Glavni sastojak zadužen koji je zadužen za vazdušastu i mekanu strukturu omleta je mleko, tako da u smesu sa jajima dodajte 2 kafene kašičice. Sada povežite sve pripremljene sastojke.

Sada prelazite na proces prženja. Zagrejte malo ulja ili maslaca u tiganju. Ulje treba da bude vrelo. Sada dodajte smesu sa jajima i smanjite temperaturu šporeta na nižu jačinu. Na tiganj stavite poklopac i ostavite da se jaja prže. Ovo je jako bitan korak, jer ćete prekrivanjem jaja dozvoliti da se vazdušast sastav podigne poput kolača u rerni. Kada primetite da su jaja dobila zlatkastu boju i raširila se po uglovima tiganja, vreme je da uzmete spatulu i polako podignete omlet i okrenete ga. U većini slučajeva, omlet "pukne" jer požurimo da okrenemo jaja na drugu stranu. Dakle, dozvolite jajima da se lepo ispeku i tek onda ih prevrnite.

foto: pixabay.com

Ukoliko želite da spremite omlet sa sirom, važno je da znate kada je pravi trenutak da dodate ovu namirnicu. U slučaju da koriste sir kremaste tekture, dodajte ga odmah nakon što okrenete omlet u tiganju, a potom savijte omlet kako sir ne bi iscureo. Izbegavajte da dodajete sir u smesu sa mućenjim jajima. Kada je reč o čvrstom siru, dodajte ga kada je omlet skoro gotov, prekrijte ga poklopcem i pržite na niskoj temperaturi još dva minuta.

(Telegraf.rs/K.M.)