Recept koji obavezno morate isprobati: Piletina sa mladim krompirićima u sosu od grčkog jogurta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prste da poližeš!

foto: pixabay.com

Recept grčkog kuvara Lambrosa Vakijarosa je jedan od onih koje zaista treba da isprobate za nedeljni ručak. Vrlo se jednostavno priprema, a ono što ovaj recept razlikuje od ostalih "piletina sa krompirom" jesu upravo začini i sos.

Sastojci:

  • 6 supenih kašika maslinovog ulja
  • 3 supene kašike svežeg timijana (majčine dušice)
  • malo origana
  • 2 supine kašike svežeg ruzmarina
  • 1 limun
  • 4 pileća bataka, presečena po pola
  • 25 mladih krompira, presečenih na pola
  • 1 osrednji crni luk, isečen na četvrtine
  • 2 čena belog luka, isečenih na pola
  • 4 supene kašike istopljenog maslaca
  • 2 šolje paradajza
  • 1/4 šolje grčkog jogurta
  • so i biber

Priprema:

U blender sipajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, ruzmarin, malo origana, sok od limuna, so, biber i miksujte dok se ne sjedini.

U drugu činiju ubacite pileće batake, krompir, luk, posolite i pobiberite, te sjedinite sa smesom koju ste prethodno napravili u blenderu.

Dobro promešajte, stavite preko foliju i stavite u frižider 60 minuta.

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

U pleh postavite pek-papir i izručite smesu koju ste prethodno ohladili.

Unutra ubacite čenove belog luka, a na dno posude komadiće putera.

Prvo pecite 20 minuta.

Potom u jednu posudu sipajte paradajz sos, dodajte malo maslinovog ulja i posolite.

Nakon prvih 20 minuta pečenja dodajte sos od paradajza u pleh i pecite još 30-35 minuta dok piletina ne bude izgledala savršeno.

Sos za piletinu:

  • 3-4 čena belog luka ubacite u blender sa malo smese iz pleha, grčkog jogurta, soli i bibera. Sve zajedno izmiksajte i vaš sos od jogurta je spreman.

Prijatno!

(T.T./Telegraf.rs)