Recept koji obavezno morate isprobati: Piletina sa mladim krompirićima u sosu od grčkog jogurta
Prste da poližeš!
Recept grčkog kuvara Lambrosa Vakijarosa je jedan od onih koje zaista treba da isprobate za nedeljni ručak. Vrlo se jednostavno priprema, a ono što ovaj recept razlikuje od ostalih "piletina sa krompirom" jesu upravo začini i sos.
Sastojci:
- 6 supenih kašika maslinovog ulja
- 3 supene kašike svežeg timijana (majčine dušice)
- malo origana
- 2 supine kašike svežeg ruzmarina
- 1 limun
- 4 pileća bataka, presečena po pola
- 25 mladih krompira, presečenih na pola
- 1 osrednji crni luk, isečen na četvrtine
- 2 čena belog luka, isečenih na pola
- 4 supene kašike istopljenog maslaca
- 2 šolje paradajza
- 1/4 šolje grčkog jogurta
- so i biber
Priprema:
U blender sipajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, ruzmarin, malo origana, sok od limuna, so, biber i miksujte dok se ne sjedini.
U drugu činiju ubacite pileće batake, krompir, luk, posolite i pobiberite, te sjedinite sa smesom koju ste prethodno napravili u blenderu.
Dobro promešajte, stavite preko foliju i stavite u frižider 60 minuta.
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
U pleh postavite pek-papir i izručite smesu koju ste prethodno ohladili.
Unutra ubacite čenove belog luka, a na dno posude komadiće putera.
Prvo pecite 20 minuta.
Potom u jednu posudu sipajte paradajz sos, dodajte malo maslinovog ulja i posolite.
Nakon prvih 20 minuta pečenja dodajte sos od paradajza u pleh i pecite još 30-35 minuta dok piletina ne bude izgledala savršeno.
Sos za piletinu:
- 3-4 čena belog luka ubacite u blender sa malo smese iz pleha, grčkog jogurta, soli i bibera. Sve zajedno izmiksajte i vaš sos od jogurta je spreman.
Prijatno!
(T.T./Telegraf.rs)