Domaći šupljikav hleb sa hrskavom koricom koji se ne mesi: Jednostavan recept koji ćete obožavati!
Kad jednom probate ovo savršenstvo, više nećete ni poželeti da uđete u pekaru i kupite hleb
Hleb koji je mekan i šupljikav iznutra, a hrskav spolja retko kad možemo da kupimo u pekari ili prodavnici. Ili dobijemo reš verziju ili bledunjavu veknu, a većina mladih domaćica nije vična mešenju hleba, pa pristaje na kompromis i kupuje vrstu hleba koju mogu da jedu svi ukućani.
Ako želite da na stolu imate domaći hleb oko kog ne morate da se mučite, a koji će zadovoljiti i ukus onih članova porodice koji vole hrskavu verziju i onih koji vole kad je “hleb mekan kao duša”, napravite veknu po sledećem receptu.
Sastojci:
- 600 grama brašna
- supena kašika soli
- pola supene kašike suvog kvasca
- 300 mililitara vode
Priprema:
U činiju sipajte vodu i ostavite da se smlači. Dodajte brašno, kvasac i so, promešajte varjačom ili kašikom i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji od 12 do 18 sati.
Najbolje je da testo za hleb pripremite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći, pa da ga ispečete ujutro.
Kad je testo odležalo 12 do 18 sati izvadite ga iz činije, oblikujte ga u vidu vekne ili pogače, pa ga spustite u pleh koji ste prethodno namazali uljem. Pecite ga u dobro zagrejanoj rerni dok se ne pojavi hrskava rumena korica.
(Telegraf.rs)