Domaći šupljikav hleb sa hrskavom koricom koji se ne mesi: Jednostavan recept koji ćete obožavati!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad jednom probate ovo savršenstvo, više nećete ni poželeti da uđete u pekaru i kupite hleb

Hleb koji je mek iznutra, a hrskav spolja; foto printscreen Youtube

Hleb koji je mekan i šupljikav iznutra, a hrskav spolja retko kad možemo da kupimo u pekari ili prodavnici. Ili dobijemo reš verziju ili bledunjavu veknu, a većina mladih domaćica nije vična mešenju hleba, pa pristaje na kompromis i kupuje vrstu hleba koju mogu da jedu svi ukućani.

Ako želite da na stolu imate domaći hleb oko kog ne morate da se mučite, a koji će zadovoljiti i ukus onih članova porodice koji vole hrskavu verziju i onih koji vole kad je “hleb mekan kao duša”, napravite veknu po sledećem receptu.

Sastojci:

  • 600 grama brašna
  • supena kašika soli
  • pola supene kašike suvog kvasca
  • 300 mililitara vode

Priprema:

U činiju sipajte vodu i ostavite da se smlači. Dodajte brašno, kvasac i so, promešajte varjačom ili kašikom i prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite da odstoji od 12 do 18 sati.

Najbolje je da testo za hleb pripremite uveče i da ga ostavite da odstoji preko noći, pa da ga ispečete ujutro.

Kad je testo odležalo 12 do 18 sati izvadite ga iz činije, oblikujte ga u vidu vekne ili pogače, pa ga spustite u pleh koji ste prethodno namazali uljem. Pecite ga u dobro zagrejanoj rerni dok se ne pojavi hrskava rumena korica.

Video: Kako da vaš hleb izgleda kao milion dolara!

(Telegraf.rs)