Toliko puta ste jeli ovaj kolač, a kladimo se da niste znali kako se on zove na srpskom jeziku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Starinska poslastica, sočna i neodoljiva!

Foto: Shutterstock

Većina domaćica ima svoj adut kad su u pitanju sočni starinski kolači – baklave, tulumbe ili razne vrste pita čiji se recepti prenose s kolena na koleno. Pašina pita spada u kategoriju sočnih pita koja je danas pomalo zaboravljena, a po ukusu ne može da se meri sa većinom modernih kolača. U poslastičarnicama ćete je često naći kao kadaif, ponos orijentalne kuhinje.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • kilogram brašna
  • kilogram oraha
  • 250 grama suvog grožđa
  • 750 grama šećera
  • 250 grama masti
  • malo soli

Priprema:

Umesite četiri velike kore kao za rezance. Na dasku stavite prosejano brašno, u brašnu napravite udubljenje, pa razbijte 6 jaja, dodajte malo soli i zamesite testo sa što manje vode. Od testa razvucite oklagijom 4 kore, prosušite ih, pa ih isecite na što tanje rezance i ostavite da se osuše. Ukoliko imate mašinu za rezance, tim bolje – biće tanji, a samim tim će i pita biti hrskavija.

Za to vreme sameljite kilogram oraha i dodajte im 250 grama suvog grožđa. U šerpi zagrejte 250 grama masti i tom vrelom mašću namažite pleh, pa na dno pleha stavite rezance, zalijte ih vrelom mašću, a zatim sipajte mlevene orahe sa suvim grožđem i kristal šećerom. Preko nadeva opet stavite rezance, pa nadev i tako ređajte rezance i nadev dok ne popunite pleh. Poslednji red bi trebalo da budu rezanci. Pitu prelijte vrelom mašću, pa je isecite na komade. Stavite pitu u rernu da se peče, a dok se pita peče pripremite sirup.

U šerpu sipajte 500 grama šećera s malo vode i kuvajte, pa kad sirup bude umereno gust prelijte ga preko pečene pite i vratite pleh u rernu da testo upije sav sirup. Po želji, pre služenja na tacnu stavite nekoliko polovina jezgra oraha.

(Telegraf.rs)