Za pitu sa kiselim kupusom neće vam trebati više od 200 dinara: Recept za hrskavo savršenstvo!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako volite pite, ovu ćete, sigurni smo, često praviti

Pita sa kiselim kupusom; foto screenshot Kuhinja Sabi

Kiseli kupus je omiljena namirnica tokom jeseni i zime. Pored toga što je nezaobilazan za spremanje podvarka i sarmi, često se služi kao salata sa ljutom tucanom paprikom i uljem, a vredne domaćice vole da od kiselog kupusa naprave i pitu.

Najukusnija je, naravno, ona sa korama koje se razvlače, ali ako ne znate da ih napravite ili nemate vremena da se time bavite, nećete pogrešiti ni ako pitu sa kiselim kupusom napravite od tankih kupovnih kora.

Još jedna prednost ovog recepta je što ga možete praviti u posnoj i mrsnoj varijanti – razlika je samo u prelivu.

Sastojci:

  • 500 grama tankih kora za pitu
  • kilogram kiselog kupusa
  • 150 ml ulja
  • 300 ml vode
  • malo soli
  • kesica mlevenog bibera

Preliv (ako pravite mrsnu verziju):

  • dva jaja
  • 250 ml jogurta

Priprema:

Kupus dobro operite pod mlazom hladne vode, isperite ako je mnogo slan, pa glavicu sitno iseckajte i spustite u šerpu u koju ste prehodno sipali malo ulja. Dinstajte kupus i obavezno dolivajte po malo vode dok ne utrošite pripremljenu količinu. Kada kupus bude mekan, dodajte kesicu mlevenog bibera, dobro promešajte, sklonite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Stavite dve kore, a zatim red kupusa, pa još jednom dve kore, pa red kupusa i na kraju urolajte. Postupak ponovite i sa ostalim korama i kupusom. Nauljite pleh, pa spustite urolane kore sa kupusom tako da formirate krug. Kad utrošite sve pripremljene urolane kore, poprskajte ih uljem i pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Ukoliko pravite mrsnu verziju pite, pred kraj pečenja umutite dva jaja sa jogurtom, pa ih prelijte preko pite i vratite u rernu da se zapeče.

Prijatno!

(Telegraf.rs)