Kakva je to Nova godina bez sarme? Napravite je po tradicionalnom srpskom receptu koji uvek uspeva!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sarma se smatra jednim od najboljih srpskih jela

foto: pixabay.com

"Kraljicu" novogodišnje trpeze ne treba posebno predstavljati, a mi vam u nastavku predlažemo jedan od najboljih recepata za sarmu.

Sastojci:

  • 2 kg mlevenog mešanog mesa
  • so, biber i biber u zrnu
  • veća glavica crnog luka
  • 2 šolje pirinča
  • listovi kiselog kupusa
  • suva rebra, suvi vrat ili suva šunka sečena na režnjeve, dimljena slanina
  • nekoliko listova lovora
  • ulje ili mast
  • 2 kašike slatke aleve paprike i kašičica ljute tucane
  • kašika šećera

Priprema:

Sarma je dobra samo ako se sprema u velikoj količini, što ne bi trebalo da predstavlja problem. Sarma je jako dobrog ukusa i kad se podgreva.

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme da ima velike tvrde žile. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje. Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma. Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati. Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu.

Probajte kupus. Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode.

Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva.

Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice. Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja ili masti, pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.

Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre. Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala.

Posle toga napunite pripremljene listove nadevom i smorajte ih. U šerpi u kojoj ćete kuvati sarmu u vrelo ulje stavite alevu papriku, kratko propržite i dno pokrijte listovima kupusa. Skinite s vatre, poređajte sarme i nalijte hladnom vodom.

Kuvajte na tihoj vatri oko dva sata.

Prijatno!

(Telegraf.rs)