Užička komplet lepinja, hrskava i sočna: Recept za gastronomski specijalitet koji se jede prstima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po pravilu, ovaj specijalitet se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako nemate pretop stavite malo više kajmaka

Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Užički kraj je prepoznatljiv po ukusnoj hrani, a ono što svi gosti ovog kraja ne propuštaju da probaju jeste komplet lepinja.

Pravi se sa kajmakom, jajima i pretopom, i najslađa je kada se jede prstima.

Ako volite komplet lepinju, a niste u prilici da skoknete do Užica ili Zlatibora gde se ovaj specijalitet služi u svim kafanama, možete da je napravite sami. Pretop, odnosno mast iz tepsije u kojoj je pečeno jagnje ili prase, možete da zamenite većom količinom kajmaka od one koja je navedena u receptu.

Sastojci:

  • 1 lepinja
  • 2 kašike starog, zrelog kajmaka
  • 1 jaje
  • 1 kutlača pretopa (ako nemate pretop, udvostručite količinu kajmaka)

Priprema:

Uključite rernu na 250 stepeni i ostavite da se zagreje.

U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno.

Lepinju isecite tako da odvojite manji gornji deo koji će služiti kao poklopac. Donji deo lepinje namažite kajmakom i nožem je probušite na nekoliko mesta. Zatim razbijte jedno jaje i lagano ga razmutite po lepinji. 

Tepsiju namažite sa malo ulja, stavite lepinju i njen poklopac, i ostavite da se peče oko desetak minuta.

Prebacite vruću lepinju na tanjir, na donji deo lepinje sipajte ugrejan jagnjeći ili praseći pretop (Užičani kažu da je najbolje koristiti kombinaciju), pa vrh poklopca lepinje umačite u sredinu donjeg dela lepinje i uživajte!

Prijatno!

Video: Kako da vaš hleb izgleda kao milion dolara!

(Telegraf.rs)