Sočan i osvežavajući kolač sa čokoladom i pomorandžom: Popularni recept za izdašnu poslasticu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jeftino i ukusno!

Domaća jafa; foto screenshot Youtube/LakoJeKuvati

Kad poželite nešto slatko, što u isto vreme i osvežava, neka vaš izbor bude kolač sa čokoladom i pomorandžom, u narodu poznat kao „domaća jafa“.

Kolač nije skup, brzo se priprema, a veoma je izdašan i sočan.

Za prvu koru:

  • 2 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • prašak za pecivo

Za drugu koru:

  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika mleka
  • 15 kašika ulja
  • prašak za pecivo

Za preliv:

  • 300 grama šećera
  • 200 mililitara vode

I još:

  • pola tegle džema od kajsija
  • 2 smrznute pomorandže
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U činiju razbijte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo. Smesu sjedinite varjačom i sipajte u prethodno premazan i brašnom posut pleh, pa pecite na srednje jakoj temperaturi dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.

Na isti način pripremite i drugu koru koju ćete kasnije sjediniti sa filom.

Sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite da se šećer ušpinuje i kad tečnost počne da peni sklonite šerpu sa vatre.

Za to vreme izrendajte smrznute pomorandže (zajedno sa korom), pa ih spustite u ušpinovan šećer. Drugu, deblju koru sitno izmrvite, pa je dodajte šećeru i pomorandžama. U istu smesu sipajte tri kašike džema od kajsija. Dobro sjedinite kašikom.

Na koru namažite sloj džema od kajsija, pa preko nje stavite pripremljen fil.

U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastopite na tihoj vatri. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite nekoliko sati da se stegne.

Prijatno!

(Telegraf.rs)