Sočan i osvežavajući kolač sa čokoladom i pomorandžom: Popularni recept za izdašnu poslasticu
Jeftino i ukusno!
Kad poželite nešto slatko, što u isto vreme i osvežava, neka vaš izbor bude kolač sa čokoladom i pomorandžom, u narodu poznat kao „domaća jafa“.
Kolač nije skup, brzo se priprema, a veoma je izdašan i sočan.
Za prvu koru:
- 2 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 10 kašika mleka
- 10 kašika ulja
- prašak za pecivo
Za drugu koru:
- 3 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika brašna
- 15 kašika mleka
- 15 kašika ulja
- prašak za pecivo
Za preliv:
- 300 grama šećera
- 200 mililitara vode
I još:
- pola tegle džema od kajsija
- 2 smrznute pomorandže
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
U činiju razbijte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo. Smesu sjedinite varjačom i sipajte u prethodno premazan i brašnom posut pleh, pa pecite na srednje jakoj temperaturi dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.
Na isti način pripremite i drugu koru koju ćete kasnije sjediniti sa filom.
Sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite da se šećer ušpinuje i kad tečnost počne da peni sklonite šerpu sa vatre.
Za to vreme izrendajte smrznute pomorandže (zajedno sa korom), pa ih spustite u ušpinovan šećer. Drugu, deblju koru sitno izmrvite, pa je dodajte šećeru i pomorandžama. U istu smesu sipajte tri kašike džema od kajsija. Dobro sjedinite kašikom.
Na koru namažite sloj džema od kajsija, pa preko nje stavite pripremljen fil.
U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastopite na tihoj vatri. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite nekoliko sati da se stegne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)