Recept za ovaj slatkiš datira iz 1653. godine: Ovako se priprema čuvena Lincer torta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ime je dobila po gradu Linc, danas se često sprema za Božić

Foto: Shutterstock

Austrijska Linzer torta je najstariji recept za tortu na svetu iz 1653. godine. Ova poslastica se često jede za Božić u Austriji, Mađarskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Godine 2005. Voltrod Faišner, direktor biblioteke "Lаndesmuseum" pronašao je taj starinski recept i napisao knjigu "Kako napraviti Linzer toru".

Pronalazak Linzer torte i poreklo njenog imena predmet je brojnih legendi, kao na primer jedne o bečkom poslаstičаru po imenu Linzer.

Austrijski putnik Frаnc Holzlhuber je 1850. godine doneo Linzer tortu u Milvoki, kada je navodno postala popularna u Americi.

Sastojci:

  • 250 gr mekanog putera
  • 250 gr mlevenih badema
  • 250 gr brašna
  • 250 gr šećera
  • 1 puna kašika kakaa
  • cimet
  • malo mlevenog karanfilića
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje

Fil:

  • 200 ml marmalade

Priprema:

Od sastojaka umestiti testo i oko tri četvrtine testa staviti u okrugli pleh za tortu. Preko testa rasporediti marmeladu i razvući je ravnomerno do uzdignutih ivica.

Od preostalog testa praviti trakice, stavljati ih popreko na marmeladu tako da se dobije ukrasna ukrštena "ograda". Umesto ograde može se napraviti modlom desetak zvezdica, pa njih posuti po marmeladi.

Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 60 minuta. Proveriti posle 15 minuta da li je vatra prejaka i pazite da kora na vrhu ne pocrni previše.

Prijatno!

(Telegraf.rs)