Meko ili oštro brašno: Koja je glavna razlika i kada se koje koristi
Glatko brašno finije je od oštrog
Iako vrsta i tipova brašna ima veoma mnogo, najčešća podela na koju nailazimo je oštro i meko. Ako ste se makar jednom latili pripreme nekog recepta, a da ovako nešto nije naglašeno, sigurno je da ste se našli u dilemi koje brašno upotrebiti.
Istina je da između oštrog i mekog brašna nema značajne razlike, a glavno je u načinu mlevenja.
Belo brašno dobija se finim mlevenjem jezgra pšenice. Što se više puta melje, dobija se finije brašno.
Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste dobili zadovoljavajući rezultat na kraju.
Glatko brašno finije je od oštrog i idealno je za korišćenje hleba, lisnatog i dizanog testa, peciva, savijača, krofni...
Oštro brašno koristi se za kuvana testa, knedle, šufnudle, za zgušnjavanje umaka i soseva. Osim toga, idealno je za pripremu kora za tortu, palačinki, keskića i za pohovanje.
Ako ste i dalje u dilemi, možda bi idealna računica bila polovina mere oštrog, a polovina mere mekog brašna.
Na kraju krajeva, činjenica je da je nema tipa brašna koje morate koristiti- do idealnog recepta ćete doći kroz sopstveno iskustvo i umeće. Na kraju ćete upotrebljavati ono koje vama najviše odgovara, što ćete saznati isprobavanjem.
(Telegraf.rs)