Sočna i ukusna pita sa tikvicama i kačkavaljem: Savršeno lagan prolećni zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tikvica je povrće koje nam dozvoljava da sa njom eksperimentišemo

Foto: Shutterstock

Tikvice su uvek poželjne na trpezi, bilo da su u musaki, pasti, grilovane ili pohovane. Retko ko će odoleti njihovom specifičnom ukusu.

Ovog proleća mnoge domaćice spremaju laganu pitu od tikvica i kačkavalja. Recept je praktičan, jer nije skup, brzo se pravi i nije potrebna posebna kulinarska veština.

Sastojci:

  • 400 gr brašna
  • 3 jaja
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja jogurta
  • 120 ml ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 1 tikvica
  • 100 gr kačkavalja za testo
  • 50 gr kačkavalja za posipanje
  • so, origano

Priprema:

Oljuštite tikvice, izrendajte ih, posolite i ostavite da se voda iz njih ocedi. Kačkavalj takođe izrendajte.

U posebnoj činiji izmutite jaja, pa postepeno dodajte brašno. Dok mutite, sipajte mleko, jogurt, ulje, zatim dodajte začine i prašak za pecivo i nastavite sa mešanjem.

Kada dobijete glatku smesu, dodajte joj kačkavalj i oceđene tikvice, pa sve zajedno izmešajte.

Pleh u kojem ćete peći premažite uljem i sipajte smesu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite 40 minuta. Kada izvadite pitu iz rerne, pospite kačkavaljem i pustite da se otopi.

Služite toplo uz jogurt.

Prijatno!

(Telegraf.rs)