Sočna i ukusna pita sa tikvicama i kačkavaljem: Savršeno lagan prolećni zalogaj
Tikvica je povrće koje nam dozvoljava da sa njom eksperimentišemo
Tikvice su uvek poželjne na trpezi, bilo da su u musaki, pasti, grilovane ili pohovane. Retko ko će odoleti njihovom specifičnom ukusu.
Ovog proleća mnoge domaćice spremaju laganu pitu od tikvica i kačkavalja. Recept je praktičan, jer nije skup, brzo se pravi i nije potrebna posebna kulinarska veština.
Sastojci:
- 400 gr brašna
- 3 jaja
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- 120 ml ulja
- kesica praška za pecivo
- 1 tikvica
- 100 gr kačkavalja za testo
- 50 gr kačkavalja za posipanje
- so, origano
Priprema:
Oljuštite tikvice, izrendajte ih, posolite i ostavite da se voda iz njih ocedi. Kačkavalj takođe izrendajte.
U posebnoj činiji izmutite jaja, pa postepeno dodajte brašno. Dok mutite, sipajte mleko, jogurt, ulje, zatim dodajte začine i prašak za pecivo i nastavite sa mešanjem.
Kada dobijete glatku smesu, dodajte joj kačkavalj i oceđene tikvice, pa sve zajedno izmešajte.
Pleh u kojem ćete peći premažite uljem i sipajte smesu. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite 40 minuta. Kada izvadite pitu iz rerne, pospite kačkavaljem i pustite da se otopi.
Služite toplo uz jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)