Šnenokle su savršen slatkiš za vrele letnje dane: Starinski recept sa kojim nema greške
Za pripremu nije potrebno ni mnogo vremena, ni mnogo novca
Generacije na ovim prostorima odrastale su uz šnenokle, lagan i jednostavan slatkiš koji se brzo pravi i u čijem ukusu uživaju svi - od najmlađih do najstarijih članova porodice.
Ukoliko vam se jede nešto slatko, a mrzi vas da stojite pored šporeta satima kuvajući filove, napravite šnenokle po starinskom receptu koji svima uspeva.
Sastojci:
- 6 jaja
- litar mleka
- 10 kašika šećera
- 4 vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 250 gr keksa
- 50 grama čokolade za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Potom dodajte šećer, pa ih još mutite da se pretvore u kompaktan šne.
U šerpu sipajte mleko i vanilin šećer, pa stavite na ringlu da provri. Pre nego što mleko provri, odvojite desetak kašika za pripremu žutog fila.
Kad mleko provri smanjite jačinu ringle, kašikom vadite umućena belanca, pa ih spuštajte u mleko i brzo okrećite, tako da formirate oblačiće.
U staklene posudice izlomite keks na malo krupnije komade, pa na njega spuštajte oblačiće od belanaca. U posudice takođe stavite cele komade keksa sa strane.
Kad utrošite sva belanca, umutite žumanca, brašno, šećer i mleko koje ste ostavili, pa zakuvajte uz mešanje. Žuti fil bi trebalo da bude gust, ali ne previše. Dok je žuti fil vruć, prelijte ga preko keksa i oblačića od belanaca, pa ostavite da se ohladi.
Po želji, izrendajte malo čokolade i ukrasite šnenokle.
Prijatno!
(Telegraf.rs)