Recept za pastrmku kakvu još niste probali: Riba iz rerne sa povrćem čiji ukus će vas oduševiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za one koji vole ribu, ovo je idealan, a lak način da se obradujete ukusnim zalogajem

Foto: Shutterstock

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju na našim prostorima uglavnom nedovoljno koristimo u ishrani, a i neretko je smatramo komplikovanom za spremanje. Međutim, ako je napravite po ovom jednostavnom receptu, ovom jelu vraćaćete se često.

Sastojci: 

  • 2 veće pastrmke 
  • 1/2 kg krompira 
  • 5 čeri paradajza 
  • 2 limuna 
  • so, biber
  • peršun 
  • maslinovo ulje 
  • čen belog luka

Priprema: 

Očišćenu pastrmku operite, osušite i dobro usolite, pa je ostavite u frižideru. Sitno iseckajte čen belog luka i peršun, iscedite u to pola limuna i dodajte malo maslinovog ulja. Sve izmešajte, pa premažite ribu i spolja i unutra.

Oljuštite krompir i isecite ga na krupnije komade, a čeri paradajz isecite na polovine. Jedan limun isecite na tanje krugove.

U dublji pleh ili vatrostalnu činiju stavite krompir i paradajz. Posolite i pobiberite. Po tome poređajte kolutove limuna, a zatim stavite ribu koju ćete zaseći na tri mesta, pa sve zalijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijumskom folijom. Ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Pecite 35 minuta, a onda skinite foliju i ostavite da se peče još 15 minuta da pastrmka dobije hrskavu koricu. Isecite drugu polovinu drugog limuna na kriške i servirajte ga uz ribu koju možete da pospete i sa malo seckanog peršuna.

Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno! 

Video: Saveti profesionalnog kuvara: Evo kako najlakše da očistite svežu ribu

(Telegraf.rs)